Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

A Kreml sajtószolgálata szerint az elnökök megvitatták a kirgiz-tádzsik határon kialakult helyzetet. Putyin felszólította a feleket, hogy akadályozzák meg a további eszkalációt, és tegyenek intézkedéseket a helyzet kizárólag békés, politikai és diplomáciai eszközökkel történő, mielőbbi rendezésére. Megerősítette Oroszország készségét arra, hogy segítséget nyújtson a kirgiz-tádzsik határvidék stabilitásának biztosításához.

A felek megállapodtak a kapcsolattartás folytatásában az orosz elnöki sajtószolgálat szerint.

Tádzsikisztán és Kirgizisztán közös határa 980 kilométer hosszú, ebből 580 kilométernyi szakaszról sikerült eddig a két félnek megállapodnia. A Szovjetunió összeomlását követően – addig ugyanis a közös szövetségi államkeret miatt a határoknak inkább jelképes jelentőségük volt – több tucat, határ menti körzet hovatartozása vált vita tárgyává, és emiatt időről időre viszályok és összetűzések törnek ki az ott élők között.

A kirgiz-tádzsik határon a héten kirobbant fegyveres összecsapás halottainak száma 71-re emelkedett, a kirgiz egészségügyi minisztérium 36, a tádzsik hatóságok pedig 35 halottat jelentettek vasárnap.

Korábban írtuk