A közlemény szerint ez a szám 18 százalékos emelkedést mutat az előző év hasonló időszakához képest és a legmagasabbnak számít 2018 óta, amikortól gumicsónakok fedélzetén érkeznek nagy számban a migránsok Nagy-Britanniába.

Hirdetés

Az adatokból az is kiderül, hogy a felfújható gumicsónakok egyre zsúfoltabban, átlagosan 51 emberrel a fedélzetükön érkeznek a brit partokhoz, míg tavaly ez a szám 44 fő volt; az utasokról hat éve vezetett statisztika pedig azt mutatja, hogy kétharmaduk 18 éves vagy annál idősebb férfi.

A 2023 és 2024 júniusa között érkezett migránsok közül az afgánok voltak a legtöbben 18 százalékos számaránnyal; a második helyen az irániak állnak 13 százalékkal, a vietnami migránsok száma pedig egy év alatt megnégyszereződött és elérte 10 százalékos részarányt.

Közölték azt is, hogy 71 százalékban pozitív elbírálást kapott azon migránsok mendékkérelme, akik az utóbbi hat évben érkeztek a gumicsónakokon; ugyanakkor kiemelték, hogy egy vonatkozó törvény 2023 júliusi hatálybalépése óta nem kaphatnak pozitív elbírálást az így érkező illegális bevándorlók.

Korábban írtuk

Hozzátették, hogy a legálisan érkezett bevándorlók száma a rekordnak számító 2022-es év után annak köszönhetően csökkent, hogy az előző, konzervatívok vezette brit kormány jelentősen megszigorította a munkavállalási- és a családegyesítési vízumok megszerzésének a feltételeit. A szigorítás eredményeként 81 százalékkal kevesebb egészségügyi szakdolgozó kapott munkavállalási vízumot, míg a tanulóvízummal rendelkezők családtagjai számára kiállított vízumok száma szintén 81 százalékkal csökkent az első félévben.

A júliusban megalakult munkáspárti kormány egyik első intézkedése volt, hogy elvetette a Ruandával kötött áttelepítési programot, és megkezdte az új határbiztonsági parancsnokság
kialakítását. Ezt követően augusztus 21-én új terveket jelentett be a csónakon érkező menedékkérők számának visszaszorítására azzal a céllal, hogy az eddiginél több embert toloncolhassanak ki az országból, illetve felléphessenek az illegális bevándorlókat foglalkoztató munkaadókkal szemben.