Fotó: MTI/AP/Renata Brito, archív, illusztráció
Hirdetés

A 2018 elején az illegális bevándorlók száma 530 ezer volt, azóta ez a szám fokozatosan emelkedik, és az idei esztendő végére meghaladhatja a 630 ezret.

Az adatok a Caritas katolikus segélyszervezet és az olasz valdens egyház támogatta Idos nevű kutatóintézet idei migrációs jelentésében szerepelnek. A felmérés készítői hangsúlyozták, hogy illegális bevándorlónak a tartózkodási engedély és stabil otthon nélküli migránsok számítanak, akik „a legalitás határán” élnek Olaszországban. Jelentős többségük a szabad ég alatt városok utcáin, üres és elfoglalt épületekben, vasútállomásokon, menhelyeken tölti az éjszakát. Megélhetésüket alkalmi munkákból tartják fenn.

A kutatás szerint az illegális bevándorlók számának növekedéséhez a korábbi és jelenlegi kormány migrációs politikája vezetett. 2018 előtt az olaszországi partokra érkezők majdnem automatikusan ideiglenes menekültstátuszhoz jutottak. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S)-Liga kormány idején 2018-ban – Matteo Salvini belügyminisztersége alatt – a kikötők lezárásával nyolcvan százalékkal csökkentek az érkezések. Az M5S-Liga tavalyi és idei migrációs intézkedései ezzel egy időben szigorították új menedékkérelmek kiadását és a lejárt korábbiak meghosszabbítását, amivel több tízezren illegális bevándorlónak minősültek.

A mostani M5S-Demokrata Párt (PD) kormány ugyan nem vezette be ismét a menedékkérelmek 2018 előtti rendszerét, ugyanakkor a kikötők megnyitásával növelte az érkezések számát.

A felmérés kiemeli, hogy az utóbbi hat év alatt alig emelkedett a letelepedett, tartózkodási engedéllyel Olaszországban élő és dolgozó bevándorlók száma, valamivel több mint 5,2 millióan ők a lakosság 8,7 százalékát teszik ki.

A letelepedett bevándorló családokban 2018-ban több mint 65 ezer gyermek született a tavalyi mintegy 440 ezres születési összlétszámban. A lakosság több mint egyharmada pedig 65 év feletti.

Az Olaszországban tartózkodó illegális bevándorlók – éveken át nem nyilvános – létszámát elsőként Silvio Berlusconi a Hajrá Olaszország (FI) elnöke említette a nyilvánosság előtt a 2018-as parlamenti választások kampányában, amikor fél millióra becsülte őket. Matteo Salvini volt belügyminisztersége alatt egy év alatt a harmadára esett vissza az érkező migránsok száma, és megkezdődött az illegális migránsok táborainak felszámolása. Utóbbit az olasz ügyészségek vizsgálatai is szorgalmazták, miután kiderült, hogy a 2000-től egymás után felállított táborokra szánt állami és EU-s források egy része humanitárius szervezetek és az olasz maffia zsebeibe jutottak.

A mostani római kormány terve az, hogy a szeptember végi máltai megállapodással az érkező illegális bevándorlókat szétossza a tagállamokban.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, az M5S vezetője szerint az állami migránsközpontokban valamivel több mint 100 ezer illegális bevándorló tartózkodik, ezek szerint a többiek az utcákon élnek. Di Maio meghirdette az illegális bevándorlók kitoloncolási programját, a program megvaklóítása mostanáig szintén nem kezdődött meg.