Fotó: shutterstock.com/PradeepGaurs (archív)
Hirdetés

A haláleseteket az észak-indiai Uttar Prades és a keleti Bihár államokból jelentették, a hatóságok figyelmeztették a hatvan év feletti és a különböző betegségekben szenvedő lakosokat, hogy napközben ne menjenek az utcára.

Uttar Pradesben 54-en haltak meg, valamennyien Ballia járásban, Lakhnautól, az állam fővárosától mintegy 300 kilométerre délkeletre. A hatóságok megállapították, hogy az áldozatok többsége hatvan év feletti volt és valamilyen betegségben szenvedett.

S.K. Jadav balliai tisztiorvos elmondta, hogy az elmúlt három napban mintegy 300 pacienst szállítottak a járási kórházba a hőség miatt rosszabbodott egészségi állapotuk miatt. A paciensek hatvan év felettiek, magas lázzal, hányással, légzési nehézségekkel és szív- és érrendszeri panaszokkal kerültek kórházba.

Balliában, valamint Uttar Prades középső és keleti részén szokatlanul nagy a hőség. Balliában vasárnap 43 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek, a szokásosnál öt fokkal magasabbat. A relatív páratartalom 25 százalékos, ami tovább növeli a hőérzetet.

Bihár államban 42-en haltak meg az elmúlt két napban. Harmincöt haláleset kórházban történt az állam fővárosában, Patnában, ahol több mint kétszáz beteget ápolnak hasmenéssel és hányással.

Patnában vasárnap 44,7 fok volt a csúcshőmérséklet.

Indiában általában a nyári hónapok – április, május, június – a legmelegebbek, amíg a monszunesőzés beálltával nem csökken a hőmérséklet. Az elmúlt évtizedben azonban egyre magasabb lett a hőmérséklet. A hőhullámok idején az országban rendszerint súlyos vízhiány lép fel, az 1,4 milliárd lakos közül tízmilliók nem jutnak vízhez.

A klímaváltozás hatásait tanulmányozó World Weather Attribution tudományos kezdeményezés tanulmánya szerint a Dél-Ázsia egyes részeit áprilisban sújtó hőhullám valószínűleg javarészt az általános felmelegesés következménye.

Áprilisban 13 ember halt meg indiai pénzügyi fővárosában, Mumbaiban, több államban egy hétre bezárták az iskolákat.

Korábban írtuk