Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

A tárca az Önvédelmi Erőknek nevezett hadsereg eddigi legrosszabb éves toborzási akcióját követően nyújtotta be a 2025-ös védelmi költségvetésre vonatkozó javaslatát. A pénzügyminisztériumhoz benyújtott igényben mintegy hét százalékkal, a jelenlegi csaknem 7700 milliárd jenről 8500 milliárd jenre javasolja megemelni büdzséjét.

Kisida Fumio miniszterelnök a kínai-japán viszony megromlása és az észak-koreai atomprogram körüli aggodalmak miatt 2022-ben jelentette be, hogy kormánya megkétszerezi a második világháború óta szigorúan csak önvédelmi erőket fenntartó ország védelmi kiadásait. Korábban arról is döntés született, hogy nyugati szövetségeseivel együttműködve Japán hiperszonikus rakéták kivédésére alkalmas rakétavédelmi rendszerek és újgenerációs vadászrepülőgépek fejlesztésébe kezd, illetve ilyen eszközöket vásárol hadseregének.

Japánban egyebek között a csökkenő születési ráta miatt egyre nagyobb gondot okoz a jelenleg 250 ezer fős állomány létszámának fenntartása. Ezért a tárca – a javaslat szerint – magasabb összegű és további juttatásokat, valamint jobb életkörülményeket kínálna a hadseregbe jelentkezőknek. Ezenfelül jelentősen megnövelnék az önvédelmi erőkben jelenleg tíz százalékot képviselő nők arányát is.

A kért nagyszabású technológiai fejlesztések részeként a minisztérium egyebek között egy, a mesterséges intelligenciára épülő, a katonai bázisok biztonságát szolgáló megfigyelőrendszer kiépítésére, harci drónok és több automatizált, korszerű légvédelmi rendszerrel ellátott hadihajó vásárlására tett javaslatot.

Korábban írtuk