Az együttes közleményt azt követően adták ki, hogy a két miniszter külön-külön fogadta a Budapesten letartóztatásban levő olasz állampolgár, Ilaria Salis édesapját, Roberto Salist és a fogvatartott ügyvédjét, Eugenio Lascót.

Hirdetés

A külügyi és az igazságügyi tárca vezetője kiemelte, hogy figyelemmel kísérik Ilaria Salis ügyét. Elkötelezték magukat a vád alá helyezett olasz állampolgár jogainak tiszteletben tartatására. Ugyanakkor leszögezték, hogy minden állam jogi önállósággal rendelkezik, és ennek értelmében nem adott a lehetőség a „beavatkozásra, sem ami a bírósági eljárás alakulását illeti, sem a vád alá helyezett személy elhelyezésének módosítását tekintve a jogi eljárás során”.

A két miniszter nem nevezte lehetségesnek Roberto Salis és az ügyvéd kérését, miszerint a nőt Olaszország budapesti nagykövetségén helyezzék házi őrizetbe a bírósági tárgyalás időszakára. Utóbbit az olasz hatóságok „az eljárásrendtől eltérőnek” nevezték, ami a külföldi igazságügyi szervek számára elfogadhatatlan lenne – hangoztatták.

A közleményben Antonio Tajani hangsúlyozta, hogy Giorgia Meloni miniszterelnök személyesen lépett az ügyben Orbán Viktor kormányfőnél, és maga Tajani is egyeztetett Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel. Emlékeztetett, hogy január 30-én a római magyar nagykövetet is behivatták az olasz külügyminisztériumba.

Korábban írtuk

Carlo Nordio igazságügyminiszter úgy vélte, a vádlott védelmének kell szorgalmaznia a házi őrizetbe helyezést, amelyet az esetleges büntetőítéletet követően Ilaria Salis olaszországi börtönbe való áthelyezése követhet.

Eugenio Lasco ügyvéd úgy nyilatkozott, a külügyminiszter és az igazságügy-miniszter is kizárta annak a lehetőségét, hogy Ilaria Salist a Magyarországon zajló eljárás lezárulása előtt Olaszországban helyezzék házi őrizetbe.

„Az olasz diplomácia nem fog beavatkozni, mivel a minisztériumok szerint a bíróság független. Reméljük, így van ez Magyarországon is” – jelentette ki az ügyvéd. Az édesapa, Roberto Salis azt mondta, a Tajanival és Nordióval való találkozó „a vártnál rosszabbul sikerült”.

„Az olasz kormány nem kíván semmit tenni, minden a magyar bíróságtól függ” – hangoztatta. Úgy vélte, egyedül maradtak, lánya a bírósági ítéletig börtönben fog maradni. „De abban a börtönben meg is halhat” – jelentette ki.

Elmondta, hogy Tajani és Nordio szerint 2500 olasz van külföldi börtönökben, és egyetlen eset nem képezhet kivételt a beavatkozásra. Antonio Tajani február 8-án tart parlamenti beszámolót a Salis-ügyről.

A jelenleg előzetes letartóztatását töltő Ilaria Salis ellen bűnszervezetben – háromrendbeli, két esetben társtettesként, egy esetben bűnsegédként – elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete miatt emeltek vádat.