Olaszország minden városából továbbították az adatokat a belügyminisztériumba, kivéve a fővárost.

Hirdetés

Az európai parlamenti választás urnáit vasárnap este 11 órakor zárták le Rómában is, ahol 2600 szavazókör volt. Közel nyolcszáz körből urnazárás után folyamatosan továbbították a részletes választási adatokat komputeres rendszeren keresztül, a többi körből azonban nem tudták leadni azokat technikai problémák miatt.

Többórás próbálkozás után az érintett nyolcszáz választóhelységből az urnákat, szavazatokat, kézzel írt jegyzőkönyveket átszállították a római vásártér egyik hangárjába, ahol még most is folyik az adatok átvitele számítógépre. A Tg7 televízió tudósítójának beszámolója szerint százhatvan szavazóbiztos dolgozik a helyzet rendezésén hatalmas asztaloknál, amelyeken tornyokban állnak a szavazólapok. Olaszország mindezért nem közölte még a végleges adatokat.

Ignazio Marino volt római főpolgármester, a Zöldek és Baloldal Szövetsége (AVS) jelöltje hozta nyilvánosságra a történteket. Szégyennek nevezte, hogy urnazárás után tizenhét órával „egész Európa az olasz főváros adataira vár”.

Korábban írtuk

Roberto Gualtieri jelenlegi főpolgármester hivatalának közlése szerint a fennakadást a szavazókörök felében használt számítógépek „életkora” okozta. Nem próbálták ki őket a választások előtt, és csak használatkor derült ki, hogy régi gépekről van szó, amelyekkel nem tudnak belépni a választási informatikai rendszerbe. Így hétfőn délelőtt új számítógépeket kellett beszerezni, ami lassította a szavazatrögzítést.