Toni Grebla szerint a legfiatalabb jelölt 23 éves, a legidősebb pedig már betöltötte a 100-at. Versenybe száll még a megmérettetésen két 95 éves és két 94 éves jelölt is – tette hozzá.

Hirdetés

Az önkormányzati jelöltek közül 11 386-an pályáznak a 3186 település valamelyikének polgármesteri tisztségére, nagyságrendileg ugyanennyi (11 500) jelölt szeretne a 41 megyei önkormányzat, illetve a főváros képviselőtestületében tanácsosi mandátumot szerezni.

A polgármesterjelöltek között a nők aránya a községek esetében alig 10,6 százalékot tesz ki, a városoknál pedig 12,4 százalékos az arány. Az EP-választásokon 167 női név szerepel a jelöltlistákon, ami 33,8 százalékos arányt jelent – részletezte az AEP elnöke.

Romániának jelenleg 18 millió 968 ezer választópolgára van. Közülük 18 millió 25 ezer szerepel a belföldi névjegyzékben, csaknem 943 ezernek pedig a bejelentett lakhelye külföldön van. A külföldön élő vagy tartózkodó román állampolgárok csak az EP-választáson vehetnek részt, azon is csak akkor, ha nem jelentkeztek át valamely másik uniós ország választói névjegyzékébe. Számukra a bukaresti külügyminisztérium minden korábbinál több, 915 választókört rendez be külföldön.

Korábban írtuk

Románia 33 képviselőt választ az Európai Parlamentbe.

Belföldön 18 968 szavazókörbe várják a választókat. A legtöbb (1289) szavazóhelyiség Bukarestben lesz, a legkevesebb (200 körül) Tulcea, Kovászna és Hargita megyében. Újdonság, hogy a 7 órakor nyitó szavazókörök belföldön és külföldön is helyi idő szerint 22 óráig tartanak nyitva, az eddigi 21 óra helyett – hívta fel a figyelmet a választási hatóság elnöke. A voksolást szükség esetén éjfélig meg lehet hosszabbítani, hogy azok is élhessenek választójogukkal, akik 22 órakor már sorban álltak a szavazóköröknél, de még nem jutottak sorra.

A keddi sajtóértekezleten bemutatták a romániai szavazólapok mintapéldányait is. Belföldön mindenki öt szavazólapot kap: az egyiken azt kell a szavazópecséttel megjelölnie, hogy az EP-választásokon részt vevő 15 párt, vagy 7 független jelölt közül melyik politikai alakulatra vagy jelöltre bízza brüsszeli képviseletét. A másik négy az önkormányzati választással kapcsolatos.

Az önkormányzati voksoláson mindenütt megválasztják a polgármestert, a települési önkormányzati testület (a helyi tanács) és a megyei tanács tagjait, valamint a megyei tanács elnökét. Bukarestben is öt szavazólap lesz: az EP-választás mellett mind a hat kerület élére polgármestert és kerületi tanácsot, a főváros élére pedig képviselőtestületet és főpolgármestert is választanak.

A helyhatósági választáson mindenki csak abban a választókörzetben adhatja le voksát, ahova állandó, vagy – legalább két hónapja bejelentett – ideiglenes lakhelye alapján tartozik. Az EP-választáson viszont országszerte azonosak a szavazólapok, így azok, akik június 9-án nem tartózkodnak saját településükön, legalább az EP-listákra leadhatják voksukat – pótlistára feliratkozva – az ország bármely szavazókörében.

A választások lebonyolításában – az állandó választási hatóság (AEP) mellett – a központi, megyei és települési választási bizottságoknak is fontos szerep jut. A központi választási bizottság (BEC) honlapján a locale2024.bec.ro címen az önkormányzati, az europarlamentare2024.bec.ro címen pedig az EP-választással kapcsolatos információk érhetők el.

A romániai magyar pártok csaknem tízezer jelöltet indítanak a június 9-i önkormányzati választásokon. A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) 8145 jelöltje indul önkormányzati tisztségekért (ebből 283 polgármesterjelölt és 12 megyei tanácselnök-jelölt). Az Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ) 1252 jelöltje szerepel a BEC honlapján (köztük 46 polgármester-jelölt, és 3 megyei tanácselnök-jelölt, Bihar, Hargita és Kovászna megyében). A Magyar Polgári Erőnek (MPE) 286 jelöltje van (ebből 8 polgármester-jelölt, és 1 Kovászna megyei tanácselnök-jelölt), a Székelyudvarhelyért Párt pedig 24 jelöltje indul Székelyudvarhelyen.

Az EP-választásokon a romániai magyar pártok összefogtak, és közösen indítják jelöltjeiket az RMDSZ listáján.