A francia államfő és a cseh miniszterelnök, az Európai Unió jelenlegi és következő elnöke, október 31-én találkozott egymással az Elysée-palotában. A cseh delegáció valamelyik tagja által kiszivárogtatott jegyzeteket elsőként a Reflex című prágai hetilap közölte. Prága hivatalosan nem tudja, honnan származik a dokumentum, de Karel Schwartzenberg külügyminiszter elnézést kért a diplomáciai kellemetlenség miatt. Az eszmecsere alatt Sarkozy rendkívül megértően, sőt, empatikusan viselkedik partnerével szemben, és mindenben felajánlja segítségét.

Ilyen, Magyarországot is érintő másik nagy téma, egy „Keleti Unió” létrehozása, amely cseh vezetéssel fogná össze az Európai Uniónak azokat a tagállamait, amelyek korábban a szocialista táborhoz tartoztak. Sarkozy emlékezteti vendégét, hogy ő maga is kelet-európai származású, ezért tiszteli ezt a régiót és elfogadhatatlannak tartja a térség egyes vezetőinek – ez nyílt utalás Topolánek nagy ellenfelére, Václav Klaus köztársasági elnökre – furcsa viselkedését.

Topolánek biztosítja vendéglátóját arról, hogy a francia sajtó cikkeivel ellentétben hazája egyáltalán nem eurószkeptikus, a Lisszaboni Szerződést ratifikálni fogja a parlament, a kormányzó párt mögötte áll és Prága nagy erőkkel készül az elnökségre.

Kiemelt témaként foglalkoznak a résztvevők az EU energia- és klímadossziéjával, Sarkozy megígéri, hogy megpróbál a cseh kormányfő számára belpolitikailag is nehézséget okozó ügyben még ebben az évben megegyezést kicsikarni, Cserébe Topolánek, mint jövendő EU-elnök, támogatja Franciaország vezető szerepét a Mediterrán Unió vezetésében, de jelezve egyúttal fenntartásait is.

A tárgyalás végén Sarkozy hat pontban foglalja össze az eredményeket: eszerint a cseh elnökséget meghívják az Eurogroupe és a G20 üléseire, segít abban, hogy Barack Obama a jövő év első felében Prágába látogasson, és Franciaország támogatja a Cseh Köztársaság vezető szerepét Közép- és Kelet-Európában. Prága viszont elfogadja, hogy Párizs két évig a Mediterrán Unió egyik vezetője legyen, végül Sarkozy közelezettséget vállal, hogy Prága és Varsó igényeit figyelembe veszik az energia- és klímadosszié tárgyalásakor.

(nol.hu)