„Megjegyezhetem, hogy Németország kancellárja többször is rámutatott, hogy a háború kitörése után is többször felhívta Putyint, és a jövőben is így fog tenni” – mondta Hebestreit, ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a vezetők legutóbbi beszélgetésére 2022 decemberében került sor.

Hirdetés

„Mindazonáltal, ha a Németországi Szövetségi Köztársaság kancellárja valamikor úgy ítéli meg, hogy ez helyénvaló, nem fog félni attól, hogy telefonon beszéljen az orosz elnökkel. Jelenleg azonban óvatos lennék azzal, hogy ilyen beszélgetésre számítsak”

– idézi a német kabinet szóvivőjét az oroszhirek.hu.

Korábban írtuk

Scholz javaslatáról szólva, amely Oroszország részvételére vonatkozik egy újabb ukrajnai csúcstalálkozón, a kabinet szóvivője nem tudta megnevezni egy ilyen konferencia időpontját. „Szerintem el lenne sietve” – jegyezte meg Hebestreit, majd hozzátette, a világon mindenütt az az érzés, hogy az ukrajnai konfliktusnak a lehető leghamarabb véget kell vetni.

Arra a kérdésre, hogy Németország milyen szerepet játszhatna az esetleges béketárgyalásokon, megjegyezte, hogy „a tárgyalások, ha egyáltalán sor kerül rájuk, Oroszország és Ukrajna között zajlanak majd. Minden más résztvevő ezután támogató szerepet játszhatna.”

Putyin a Keleti Gazdasági Fórum szeptember 5-i plenáris ülésén elmondta, hogy hosszú ideje nem hívta fel Európa és az Egyesült Államok vezetőit, de Moszkva nem mond le a kapcsolatfelvételről.

Szeptember 8-án Scholz a ZDF televíziónak adott interjújában azt mondta, hogy az ukrajnai konfliktusban eljött a pillanat, hogy megvitassák, hogyan lehet békére jutni, és ismét szorgalmazta az orosz részvételt egy újabb csúcstalálkozón a válság megoldása érdekében. A kancellár azt állította, hogy „mindenképpen” új konferenciát tartanak. A német kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is mindent megtesz Kijev megsegítésére, de elismerte, hogy a németországi tartományi választások eredményei, amelyeken a fegyverszállításokat ellenző pártok arattak sikert, „annak is köszönhetőek, hogy a polgárok egy része nem ért egyet Ukrajna támogatásával.”

A teljes cikket az oroszhirek.hu oldalon olvashatják.