Olaf Scholz hazája egyik legfontosabb vívmányának nevezte a jóléti rendszert, amely a jómód alapját is képezi, és úgy vélte, az országnak „DNS-ének” része, hogy senkit nem hagynak magára.

Hirdetés

„Nem fogjuk a jóléti államot lebontani Németországban” – ígérte.

Az SPD, a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciójában feszültségeket okozott az alkotmánybíróságnak az a novemberi döntése, amellyel hatályon kívül helyezte 60 milliárd euró átcsoportosítását a költségvetésben a klímaváltozás elleni intézkedésekre és az ország modernizálására. Ezzel összefüggésben a jövő évi költségvetésben jelenleg 17 milliárd eurós hiány körvonalazódik. Az eddigi nyilatkozatokból kiderült, hogy bármilyen megoldást találnak is erre, a három közül legalább ez egyik koalíciós fél prioritásait érinteni fogja.

„A feladat nem teljesíthetetlen, csak el kell jutnunk odáig, hogy mindenki egyetértsen” – fogalmazott az SPD-kongresszuson Scholz.

Korábban írtuk

A kancellár azt is kiemelte, hogy Németországnak készen kell állnia arra, hogy az Oroszország indította háborúban 2025-ig továbbra is segítse Kijevet. „Ha szükséges, mert mások csökkentik a maguk támogatását, Németországnak képesnek kell lennie arra, hogy akár még nagyobb hozzájárulást is nyújtson Ukrajna megsegítésére” – mondta.