Fotó: MTI/AP/DPA pool/Michael Kappeler
Olaf Scholz német kancellár beszédet mond a Berlini Folyamat 10. csúcstalálkozóján Berlinben 2024. október 14-én
Hirdetés

„Az Európai Unió csak akkor teljes, ha a Nyugat-Balkán is része lesz” – szögezte le beszédében a német kancellár. „Sikerült megteremtenünk valamit, amit én Berlin szellemének neveznék” – tette hozzá.

A kancellár a berlini folyamat elmúlt tíz évének konkrét sikereiként említette a hat ország közötti mobilitás javítását célzó számos megállapodást, a roamingdíjak csökkentését, a diákcserét és a megújuló energiák használatát elősegítő regionális klímapartnerséget.

Korábban írtuk

Külön sikerként említette Scholz a hat ország közötti CEFTA közép-európai szabadkereskedelmi megállapodás működését akadályozó ellentétek feloldását német közvetítéssel. „Ez nem kevesebb, mint áttörés volt a regionális együttműködésben” – mondta Scholz.

A mostani csúcstalálkozó napirendjén egyebek között a közös regionális piacra vonatkozó cselekvési terv és a felsőoktatáshoz való hozzáférésről szóló új mobilitási megállapodás aláírása szerepel.

A folyamatot 2014-ben kezdeményezték Angela Merkel akkori kancellár vezetésével. Azóta évente tartanak csúcstalálkozókat. Az EU már 2023-ban ígéretet tett a hat nyugat-balkáni ország felvételére az uniós tagok sorába.