Hirdetés

A bécsi tartományi bíróság bizonyítottnak látta, hogy Kurz nagyobb befolyást gyakorolt a Nemzeti Vagyonkezelő Holding (ÖBAG) felügyelő bizottsága tagjainak a kinevezésében, mint azt a parlamenti testület előtt elismerte. Az ÖBAG kezeli az állami részesedéseket különböző vállalatokban.

Kurz egykori kabinetfőnöke, Bernhard Bonelli ugyanezen vétség miatt hat hónap felfüggesztett börtönt kapott.

A törvényszék mindkét esetben hároméves próbaidőt állapított meg és a perköltségek megtérítésére kötelezte a vádlottakat.

Kurz 2020-ban a bizottságnak adott nyilatkozatában azt állította, hogy ugyan a folyamatokról tájékoztatták, de amúgy nem vett részt a vagyonkezelő vezetőinek kiválasztásában.

Korábban írtuk

A csetüzenetek alapján azonban a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó osztrák államügyészség (WKStA) feltételezte, hogy a volt miniszterelnök nagyon is részt vett a tisztségviselők kiválasztásában.

A volt kancellárt egyébként felmentették bizalmasának, Thomas Schmidnek az ÖBAG élére történt kinevezése ügyében tett hamis tanúvallomás vádja alól.

Kurz pénteken este az ítélethirdetésen igazságtalannak nevezte a döntést és jelezte, fellebbezést nyújtanak be. „Ez nagyon meglepett. Nem tartom igazságosnak” – jelentette ki. „Derűlátó vagyok, hogy másodfokon igazunk lesz” – tette hozzá.

Christian Stocker, az ÖVP főtitkára szintén meglepőnek nevezte az első fokon született, még nem jogerős ítéletet. Mint mondta, a bizonyítási eljárás során több olyan tanúvallomás is volt, amely felmentette a volt kancellárt, ugyanakkor „tudomásul vették” a döntést.

Az ítéletet Ausztriában feszülten várták, hiszen az idén parlamenti, tartományi, helyhatósági és európai parlamenti választásokat is tartanak, és az a volt kancellár politikai ellenfeleinek nyújthat muníciót a kampányban.

Egy másik, még vizsgálat alatt lévő ügyben azzal gyanúsítják a volt osztrák kormányfőt, hogy pártelnökké választása érdekében 2016-ban közpénzből finanszírozott népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket és kozmetikázott közvélemény-kutatásokat.