Az Egészségügyi Világszervezet a hatfokozatú skálán az ötös szintre emelte a riasztást a sertésinfluenza terjedése miatt. Az ENSZ szervezet főigazgatója szerint küszöbön áll a világjárvány, és minden országnak életbe kell léptetnie a pandémiára való felkészüléssel kapcsolatos terveit. A WHO adatai szerint eddig 148 beteg esetében bizonyosodott be, hogy a sertésinfluenza vírusától betegedtek meg, közülük nyolcan meghaltak.

Magyarországon nincs ok az aggodalomra

Továbbra sincs ok különösebb aggodalomra Magyarországon, megfelelőek az új influenza vírus elleni óvintézkedések. Falus Ferenc országos tiszti főorvos elmondta, hogy napokon belül várják a tesztanyagot az Egyesült Államokból. Ennek segítségével biztonsággal ki tudják majd mutatni az esetleges fertőzést. Az ÁNTSZ újabb döntésekkel próbálja megelőzni a járványt. Bujdosó László, a hazai járványügyi bizottság vezetője szerint ezek a tervek megfelelőek.

A járvány megelőzéséről tárgyalnak az uniós szakminiszterek

A sertésinfluenza-járvány egységes megelőzésének és kezelésének lehetőségeiről tárgyalnak ma az Európai Unió egészségügyi miniszterei. Európa jól felkészült a sertésinfluenza elleni védekezésre, de valószínűleg a kontinensen is lesznek halálos áldozatok – közölte az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi főigazgatója. A szakminiszterek luxembourgi tanácskozásán arról is szó lesz, hogy európai szinten javasolják-e a Mexikóba tervezett utazások elhalasztását a sertésinfluenza-járvány miatt. A légi járatok szüneteltetését Franciaország javasolta. (MR)

Nagy-Britanniában eddig öt emberben találták meg az új vírust

Nagy-Britanniában eddig öt embernél igazolták, hogy a sertésinfluenza vírusával fertőződtek meg, de mindegyikük jól van, a betegség enyhe tünetekkel járt. Az öt beteg közül hárman azonos gépen utaztak haza Mexikóból. A brithatóságok további 76 gyanús esetet vizsgálnak, ezek negyedét Walesből jelentették.

Obama: a helyzet aggasztó, de pánikra nincs ok

A helyzet aggasztó, de a sertésinfluenza miatt nincs ok pánikra – közölte az amerikai elnök a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján. Barack Obama elmondta: a szükséges intézkedések biztosítására másfél milliárd dollárt kért a kongresszustól, a lakosokat pedig éberségre és elővigyázatosságra intette.

Munkaszünetet rendeltek el Mexikóban

A mexikói elnök tévébeszédben szólította fel az ország lakosságát, hogy a május elseje és ötödike között elrendelt munkaszünet idején maradjanak otthon, hogy ezzel is fékezzék a sertésinfluenza-járvány terjedését. Az államfő most először szólalt meg a járvány kitörése óta. A mexikói kormány már korábban bejelentette, hogy az öt nap alatt mind az állami, mind a magánszférában csak a legszükségesebb feladatokat láthatják el a munkavállalók.

(MR)