Számos hibásan gyártott szavazócédula miatt a hatóságok vizsgálják az osztrák államfőválasztás október elején megismétlendő második fordulójának esetleges elhalasztását – jelentette be Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter pénteken.



A tárcavezető közleményében leszögezte: amennyiben egyértelmű gyártási hiba miatt nem lehetséges a választás megfelelő lebonyolítása, akkor köteles elrendelni a szavazás időpontjának felülvizsgálatát.
    
Egyúttal bocsánatot kért az osztrák szavazóktól a technikai hiba miatt. A minisztérium szóvivője szerint döntés a jövő héten várható az ügyben. 
    
A belügyminisztérium csütörtökön még úgy foglalt állást, hogy nem lehetséges a voksolás elhalasztása. A választás lebonyolításért felelős minisztériumi illetékes, Robert Stein akkor úgy vélekedett, hogy ez csak akkor történhetne meg, ha az egyik jelölt esetleg meghalna.
    
Az Ö1 osztrák közszolgálati rádió pénteki műsorában szakértők viszont a választás elhalasztását javasolták a hibásan legyártott szavazócédulák miatt. Theo Öhlinger alkotmányjogász azzal érvelt, hogy még több száz vagy több ezer szavazócédula esetén oldhat el a boríték ragasztása, akár a szavazat leadása után, a voks pedig így érvénytelen lesz. A szakértő úgy vélte, ennek tudatában abszurd lenne  megtartani a választást.
    
Peter Filzmaier választási szakértő szerint amennyiben nem egyedi, hanem választók ezreit érintő esetről van szó, akkor egy későbbi alkalommal kellene megrendezni a szavazást. „Egyedi eseteket még lehet tolerálni, azonban több ezret már nem” – jelentette ki. 
    
A két szakértő egyetértett abban, hogy amennyiben a jelenlegi feltételek mellett tartják meg a voksolást, akkor valószínűbb lesz szoros eredmény esetén a választási eredmény újbóli megtámadása. Éppen ezért javaslatuk szerint „ésszerű döntés lenne” a kitűzött időpont átgondolása.
    
Hétfőn minden településen elkezdték megvizsgálni a szavazócédulákat. Az utóbbi napokban számos esetben találtak hibás szavazócédulát, a belügyminisztérium legutóbbi közlése szerint eddig mintegy ötszázat.
    
Az államfőválasztás megismétlendő második fordulóját kevesebb mint négy hét múlva, október 2-án tervezik megtartani. Az osztrák alkotmánybíróság július elsején kihirdetett ítéletében rendelkezett arról, hogy meg kell ismételni a második fordulót. A testület jóváhagyta az elnökválasztás érvényességét kétségbe vonó szabadságpárti beadványt, amely a szavazatszámlálás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozott.
    
Az államfőválasztás május 22-i második fordulójában szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt nyert, a voksok 50,35 százalékát szerezve meg, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert.

(Forrás: MTI, fotó: ShutterStock)