Hirdetés

Új rekordot ért el a német jobboldali Alternatíva Németországért (AfD) taglétszáma, tudta meg a Junge Freiheit. A jobboldali lapnak a párt pénztárnoka, Carsten Hütter azt nyilatkozta, hogy az AfD-nek jelenleg 49324 tagja van, akik közül 209-en külföldön élnek. Elmondása szerint a taglétszám 2023 januárja óta 68,4 százalékkal nőtt.

Fotó: ShutterStock/Ryan Nash

Az AfD rendelkezik továbbá 1384 támogató taggal is, akik fizetik a tagdíjat, de hivatalosan nem tagjai a pártnak.

„Ezek az emberek általában azért mondanak le a tagságról és az ezzel járó jogokról, mert attól tartanak, szakmai hátrányok érnék őket, ha kiderül, hogy a pártunk tagjai”

– jegyezte meg Carsten Hütter. Nyolcezer érdeklődő tagsági kérelmét még nem bírálták el, a pénztárnok elmondása szerint ennek az az oka, hogy a párt alapszabálya szigorú ellenőrzést ír elő; először a kerületi, majd a tartomány, majd országos elnökség dönt az új tagokról. Rengeteg a jelentkező, általában az eljárás két hónapot vesz igénybe és körülbelül az érdeklődők 5-6 százalékát utasítják vissza.

Carsten Hütter szerint hat héten belül átlépik az ötvenezres létszámot. „A belső statisztikák szerint a tagok 79 százaléka férfi, 21 százaléka nő. A párttagok 63 százaléka 35 és 65 év közötti,12 százalék százalék 35 év alatti, 25 százalék pedig 65 év feletti” – mondta Hütter.

Korábban írtuk