Hirdetés

Az elnök közölte, hogy Washington kész segítséget küldeni Minneapolisba, ahol kedd óta nem szűnnek az erőszakossá fajult tüntetések, amelyek azt követően robbantak ki, hogy durva rendőrségi intézkedés után meghalt egy afroamerikai férfi, George Floyd.

„A hadseregünk készen áll, akarunk és képesek is vagyunk segíteni” – fogalmazott Trump. Hozzátette, hogy kormányzata kész a „nagyon gyors” segítségnyújtásra.

Már úton Floridába, a repülőgép fedélzetén Trump a Twitteren azt írta: „ez az Antifa és a radikális baloldal. Ne hagyjanak mást okolni!”

Korábban írtuk

Az elnök a harcias és nem egyszer kifejezetten erőszakkal fellépő, magát antifasisztának nevező militáns csoportokra utalt.

Amerikai lapértesülések szerint az elnök és a kabinet néhány tagja, köztük Mark Esper, a Pentagon (védelmi minisztérium) vezetője a napokban tanácskozott arról, hogy két katonai támaszpont katonáit és a katonai rendőrséget is készenlétbe helyezték szükség esetére. A New Yorkban és az Észak-Karolinában található támaszpontokról van szó, de hírek szerint készenlétben állnak az egyik coloradói bázison is.

A tüntetések több tagállamra kiterjedtek, és nagyon sok helyen erőszakba torkollottak. A szövetségi fővárosban, Washingtonban péntek éjjel a protestálók megtámadták a Fehér Házat védelmező titkosszolgálat munkatársait, akik közül ketten megsérültek.

Atlanta polgármestere, a szintén afroamerikai Keisha Lance Bottoms – miután a tüntetők az atlantai városházát is megtámadták, és rendőrségi autót gyújtottak fel – úgy nyilatkozott, hogy a Floyd halála miatti tüntetések nem szolgálják az igazság kiderítését, a felelősök megbüntetését és a fekete polgárjogi küzdelmet. Vandáloknak nevezte az erőszakos tüntetőket, leszögezve, hogy nincs szükség káoszra.

„Ez nem Atlanta, ez nem tüntetés, ez nem Martin Luther King szellemisége” – jelentette ki a polgármester. Felidézve a legendás amerikai polgárjogi harcos meggyilkolása utáni békés meneteket, hangsúlyozta: „amikor Martin Luther Kinget meggyilkolták, akkor mi nem így tiltakoztunk”.

„Menjetek haza!” – üzente a tüntetőknek a demokrata párti polgármester.

William Barr igazságügyi miniszter az erőszak elharapódzását szombaton szélsőbaloldali és anarchista csoportoknak tulajdonította. Ismételten Floyd halála körülményeinek átfogó kivizsgálását és a felelősök felelősségre vonását ígérte.

Mark Esper védelmi miniszter bejelentette, hogy Minnesota kormányzója egyelőre nem kérte a hadsereg, illetve a katonai rendőrség segítségét. Az amerikai katonai rendőrség az adott tagállam vezetőjének felkérése nélkül nem léphet közbe, csakis fegyveres lázadás esetén. Ilyesmi legutóbb 1992-ben fordult elő Los Angelesben, amikor fegyveres lázongások törtek ki, miután egy szintén durva rendőrségi fellépés következtében meghalt az afroamerikai Rodney King.

Közben Tim Walz, a középnyugati Minnesota állam kormányzója közölte: elrendelte a Nemzeti Gárda mozgósítását Minneapolisban.

„A Minneapolisban kialakult helyzetnek semmi köze George Floyd meggyilkolásához. Arról van szó, hogy félelmet akarnak kelteni, és destabilizálni szándékoznak nagyvárosainkat” – mondta szombati sajtókonferenciáján Walz kormányzó, bejelentve a Nemzeti Gárda 13 ezer katonájának mozgósítását. A politikus ugyanakkor nem nevezte meg, hogy szerinte kik akarják destabilizálni az amerikai nagyvárosokat.

Egyre több amerikai tagállamban terjed a tüntetéssorozat, kis- és nagyvárosokban egyaránt. Los Angelestől Atlantáig több nagyvárosban mozgósították a Nemzeti Gárdát. Atlantában a tüntetők betörtek a CNN székházának épületébe, Washingtonban – ahol lezárták a Fehér Ház környékét – megtámadták a Fox televízió munkatársát.

Egy kisteherautó hajtott át a tüntető tömegen szombaton Florida fővárosában, Tallahassee-ben. Többen sikoltozni és futni kezdtek. Súlyos sérülésekről nem érkeztek jelentések. Florida több városában voltak erőszakos tüntetések, Miamiban rendőrségi autókat gyújtottak fel, a rendőrök könnygázt vetettek be.

Videofelvételeken látni lehetett, amint a tallahassee-i tüntetők körbejárták a kisteherautót, amikor az egy közlekedési lámpánál megállt, valaki láthatóan odaszólt a vezetőnek. Egy másik videó szerint üveget vágtak a teherautó ablakának, mire a sofőr hirtelen gyorsulni kezdett, több gyalogost elsodort, de senki nem sérült meg súlyosabban.

Többen a kisteherautó nyomába eredtek, hogy megállítsák. A rendőrök megbilincselték a sofőrt, lezárták az utcát és másfelé irányították a tüntetőket.