Az Európai Unió spanyol soros elnöksége ráadásul a Közösség költségvetésének a megemelésén mesterkedik. A számok nyelvén ez azt jelenti: a közel százmilliárd eurónak a felét Ukrajnának akarják adni – írta meg a Magyar Nemzet.

Hirdetés

„A háború kitörése óta július végéig mintegy 132 milliárd euró áramlott az EU-ból Ukrajnába, ebből negyvenmilliárd euró katonai segélyre. Azóta ehhez még több milliárd jött hozzá. Ezek hatalmas összegek, amelyek máshol hiányoznak”

– közölte Vilimsky a Kieli Gazdaságkutató Intézet adataira hivatkozva. Felidézte, hogy Ukrajna, amelyet az Európai Számvevőszék nem sokkal a háború kitörése előtt masszívan megrovásban részesített a féktelen korrupció miatt, a decemberi EU-csúcson uniós tagjelölt státuszt kapna. „És az egyetlen kormányfő, aki ellenáll ennek, az Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Ukrajna egy háborúban álló ország. A csatlakozás aktiválna egy sor olyan jogszabályt, amelyeket az uniós szerződések tartalmaznak. Az uniós költségvetésben a mezőgazdasági és regionális támogatások terén kő kövön nem maradna

– fejtegette a politikus, hozzátéve, hogy: „a meglévő többéves pénzügyi keretet példaként használva az Európai Bizottság kiszámította, hogy Ukrajna 186 milliárd eurót kapna – és az olyan nettó befizetőknek, mint Ausztria, lényegesen magasabb hozzájárulást kellene fizetniük. Ehhez jön még a tagjelölt országként járó előcsatlakozási támogatás és a több száz milliárd eurós újjáépítési költség, amelyeket egyelőre nehéz megbecsülni.”

Az Osztrák Szabadságpárt ezért felhívta Brüsszel figyelmét arra, hogy gondolják újra az EU Ukrajna-politikáját. Az FPÖ szerint világos, hogy esélytelen a békekötés, ha Ukrajna csatlakozik az EU-hoz.

Korábban írtuk