Olyan felmérés látott napvilágot, amely valószínűleg aggasztó lehet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök számára. Az Európai Külkapcsolati Tanács (ECFR) által végzett kutatás szerint Ukrajna lakosságának 45 százaléka elfogadná az Oroszország által elfoglalt területek elvesztését cserébe a „választás szabadságáért”, az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozásért, valamint a hadsereg és a függetlenség megőrzéséért – írja a Mandiner a Sztrana nyomán.

Hirdetés

A felmérésből az is kiderül, hogy a polgárok 26 százaléka inkább visszakapná a megszállt területeket, beleegyezne a demilitarizációba, a semleges státuszba és abba, hogy nem csatlakozhat az EU-hoz és a NATO-hoz. A megkérdezettek 29 százalék nem tudja eldönteni, mi lenne a legjobb megoldás.

A felmérés emellett arra is rávilágít, hogy az ukránok 47 százaléka támogatja az Egyesült Államok és Oroszország közötti közvetlen tárgyalásokat Ukrajnáról Kijev részvétele nélkül, míg 49 százalék ellenzi ezt a lehetőséget. Ez az arány majdnem teljesen egyenlő megoszlást mutat.

A közvélemény-kutatás adatai azt is mutatják, hogy egyre többen támogatják a háború kompromisszumok révén történő befejezését.

A megkérdezettek 58 százaléka szerint az ukrán hatóságoknak nem szabad engedniük az Oroszországgal folytatott tárgyalások során, és addig kell folytatniuk a harcot, amíg csak lehet. Ez az arány 2022 májusában még 80 százalék volt.

Korábban írtuk

Az új adatok jelentős kihívást jelentenek Zelenszkij számára, hiszen a felmérés alapján az ukrán közvélemény jelentékeny része egyre inkább a béke és a kompromisszumok felé hajlik.

Az eredeti cikk a Mandiner oldalán olvasható IDE kattintva.