Fotó: shutterstock.com/Kyrylo Horoliuk
Hirdetés

Génmódosított összetevőket (GM) tartalmazhat az Ukrajnában termesztett mezőgazdasági alapanyagok és az élelmiszerek jelentős része. A szennyezés mértékét pedig megbecsülni is képtelenség, mivel az ukrán törvények hiányosak, vagyis az állami hatóságok nem tudnak fellépni az illegális GMO-kereskedelemmel szemben.

Az állami kontroll hiánya és a korábban működő minősítési rendszerek eltörlése miatt az exportra szánt élelmiszerek GMO-mentességét csak a piaci szereplők ellenőrzik, persze csak ha ez éppen az érdekükben áll 

– derül ki az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériumának (USDA) legfrissebb jelentéséből

Az Ukrajna GMO-helyzetéről szóló tanulmány hiánypótló, mivel ezidáig csak találgatni lehetett a géntechnológiák alkalmazásáról és a biotechnológiai kutatásokról.

Az amerikai jelentésből világosan kiderül, valóban komoly élelmiszer-biztonsági kockázatot rejtenek az Európai Unióba korlátozás nélkül érkező ukrán gabonafélék, mezőgazdasági alapanyagok és feldolgozott élelmiszerek, ráadásul nagy a valószínűsége, hogy ezek legnagyobb része génmódosított összetevőkkel szennyezett.

Korábban írtuk

Azt, hogy mennyire kritikussá és kontrollálatlanná vált a GMO-k terjedése Ukrajnában, jól mutatja, hogy jelenleg egyetlen génmódisított összetevő előállítása és kereskedelmi forgalomba hozatala sem engedélyezett, noha a jogszabályok – a hatósági engedélyek megszerzését követően – lehetővé tennék a forgalmazóknak a törvényes termesztést.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandiner honlapján olvashatnak.