Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Puppinck úr, nem ez az első alkalom, hogy cikket ír az Emberi Jogok Európai Bíróságának működéséről. Nagy munkát végeztek, amikor annak törvénytelenségeit tárták fel. Mi történt most? Mi változott?

A jelentésünket elküldtük a Bíróságnak és elküldtük a 47 személyt számláló nagykövetek tanácsának is. Sokáig csend volt, de most történt valami. Az Emberi Jogok Európai Bírósága diszkréten újra fogalmazta a Bíróság etikai kódexét, vagyis a belső működésük jogi kódexét. E szerint a bíróknak feddhetetlennek, függetlennek és pártatlannak kell lenniük. Ezzel elismerték azt a problémát, amit felvetettünk. Vagyis meggyőződhettünk arról, hogy amit mi, vagyis a szervezetem az Európai Jogi és Igazságügyi Központ (ECLJ) felvetett, az valós gond és Európai Bíróság elismerte mindezt, és elkezdett a kéréseinkre válaszolni. Még mindig sok probléma maradt, mi pedig figyelmesen várunk arra, hogy ezekre is válaszokat kapjunk.

Ha jól értem az egyik problémájuk az volt, hogy a bírók egy része nem volt független és emberek vagy szervezetek hatása alatt áll vagy állt. Ezek után mit szeretnének még elérni?

Egy nagy listánk van még seregnyi kérdéssel. Itt van például a Nyílt Társadalom Alapítványnál korábban dolgozó bírák jelenléte a Bíróság berkein belül. Átláthatatlan pénzügyi háttérrel, amelyek Soros Györgytől vagy az Alapítványtól érkeznek. De mondok mást. Problémát vet fel az is, hogy az tárgyalások előtt nem tudjuk, hogy melyik bíró fogja vinni az ügyet. Aztán a bírók nem teszik közzé az érdekeltségi nyilatkozatokat, amely szintén nagyon furcsa itt Strasbourgban. Ezt általában minden demokratikus országban közzéteszik, kivéve itt. Csak néhány pontot soroltam fel, de van persze más is. E mellett mégis azt hangsúlyoznám, hogy a legnagyobb gond, hogy az itt dolgozó bírók 20 százaléka valami módon a Nyílt Társadalom Alapítványhoz kötődik.

Korábban írtuk

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA olvashatják el vagy hallgathatják meg.