THE WALL STREET JOURNAL

Az amerikai globális pénzügyi-politikai napilap, a Wall Street Journal most Soros és a ’karaván’ címmel arról ír, miként mesterkedik a milliárdos az ENSZ-szel összhangban Guatemalában, vagyis egy olyan országban, amelyből rendszeresen indulnak migránsok a mexikói-amerikai határ irányába. 

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A lap szerint a migránsok távozásának oka a guatemalai korrupció és az uram-bátyám kapitalizmus. 

Ami viszont most kiderült, az az, hogy éppen az Egyesült Államok támogat anyagilag egy olyan ENSZ-testületet, spanyol rövidítéssel CICIG-et (fura nevén Nemzetközi Bizottság a Guatemalai Büntetlenség Ellen), amely önmaga is korrupt és az ENSZ baloldali ideológiájának hordozója. 

A bizottság 2006-ban azért jött létre, hogy vizsgálja a földalatti hálózatok bűncselekményeit. De – mint az az amerikai Helsinki Bizottság kongresszusi meghallgatásán kiderült – a CICIG ügyészei súlyosan megsértették az emberi jogokat egy orosz család, Bitkovék esetében, akik azért menekültek el Putyin Oroszországából, mert ott embercsempészeti ügyekbe keveredtek, és a családot a CICIG nyomására állították bíróság elé Guatemalában okmányhamisítási váddal. Szegény politikai üldözöttek, tehetjük hozzá. 

Ugyanakkor a Guatemalában működő, Soros által támogatott civil szervezetek egytől egyig a CICIG védelmére sorakoztak fel, így az amerikaiak jogosan kérdezik, miért pénzel Washington egy ilyen ENSZ-szervezetet. 

A cikk végkövetkeztetése: Soros, az amerikai kormány és az ENSZ is kollaborál abban, hogy maradjanak Guatemalában azok az állapotok, amelyek eredményeként az ország még korruptabbá válik, és onnan migránsok indulnak az Egyesült Államok felé.  

Egy kis magyarázat ugyanakkor azoknak, akik nem egészen értik a cikk logikáját. Joggal.

A Wall Street Journal – az amerikai hadiipar és a neokonzervatív agytröszt/médiahálózat egyik alappillérre – egyszerre Putyin-gyűlölő és akar Trumphoz hasonlóan zárt amerikai határokat. Ez a két legfontosabb dolog számukra. Minden más – nem egyszer a logika – alárendelt szerepet játszik. Ugyanakkor a hármas összjáték az amerikai kormány, az ENSZ és Soros között tény, hiszen arra kongresszusi meghallgatáson derült fény. 

Lovas István