FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

Fotó: MTI/EPA

Válasz a címben feltett kérdésre: hogyne! És ezt nem akárki, hanem a vezető német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung állítja.A tegnapi, viharos sebességgel lejátszódó sztori: Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy nap alatt kétszer is 180 fokkal megfordította menekültpolitikáját.

Először bejelentette, hogy a 34187, főként Eritreából és Szudánból érkezett menedékkérőt akaratuk ellenére Ruandába vagy Ugandába küldik, mégpedig e hónaptól kezdve. Majd bejelentette, hogy az ENSZ menekültügyi szervezetével, az UNHCR-rel kötött megállapodást, amelynek révén a 16 ezer afrikait öt év alatt Németországba, Olaszország és Kanadába küldi, míg a többi Izraelben maradhat.

Ezt követően Berlinben és Rómában is közölték, semmit nem tudnak az Izrael és az ENSZ között kötött megállapodásról. Ezután Netanjahu egyik szóvivője közölte, a miniszterelnök ezen országokat csupán „példákként” említette, és az országokat később jelölik ki az ENSZ-szel folytatott megbeszélések alapján.

Hétfő este végül az UNHCR megerősítette, hogy egyezséget kötött Izraellel. Ami hét órán át tartott. Ugyanis Netanjahut saját koalíciójából vették tűz alá, mert bírálóinak túl sok volt a maradék 16 ezer, Izraelben maradó afrikai.

Naftali Bennet oktatási miniszter, a telepesek szélsőjobboldali pártjának elnöke „totális kapitulációról” beszélt és közölte, a megállapodás révén Izrael „a beszivárgók paradicsomává válik”. Órákkal később Netanjahu beadta derekát és Brüsszelre tolta a bűnösséget.

„A Ruandával kötött deportálási megállapodást csak azért kellett felmondani, mert az Európai Unió és a liberális (valamint George Soros által támogatott) amerikai Új Izrael Alap nyomást fejtett ki Kigalira. Ruanda ezért visszalépett az egyezménytől.” Ezért fordult az UNHCR-hez. Merthogy jobb egy ilyen megállapodás, mint semmilyen megállapodás. Majd Netanjahu kijelentette: az éppen aláírt megállapodást az ENSZ-szel felmondja.

Mindebből kitűnik, hogy a korrupciós vizsgálatok miatt nyomás alatt lévő miniszterelnöknek mennyire meggyengült a helyzete. A vizsgálatok révén vádat emelhetnek ellene. Jellemző, hogy egyetlen minisztere nem állt ki mellette.

Ezzel Netanjahu jól elintézte magát. Eredeti, Ruanda és Uganda felé kidolgozott deportálási tervéhez éppen úgy nem térhet vissza, mint a világszervezettel kötött megállapodásához. Csak egyetlen dolog sikerült neki e téren. A Sínai-félszigeten azóta emelt drótkerítés miatt egyetlen afrikai migráns sem tud bejutni Izraelbe.

Lovas István