Kurd csapatok 41 olyan svéd állampolgárt, illetve „állandó lakost” tartóztattak le Szíriában, akik azért hagyták el Svédországot, hogy az Iszlám Állam (IÁ) kötelékében harcoljanak. Közülük öten a terrorszervezet magasrangú tagjai – írja a Breitbart London.
 


Fotó: MTI, archív, illusztráció

Az egyik legismertebb svéd iszlamista, aki Szíriába utazott Michael Skråmos „iszlamofóbia szakértő” volt. Skråmos, aki áttért az iszlámra, az Iszlám Állam propagadáját terjesztette, és arra szólított fel más dzsihadistákat, hogy hajtsanak végre támadásokat Svédországban. Legutolsó ismert tartózkodási helye az iszlám Állam korábbi fővárosa, Rakka volt.

Magnus Ranstorp, az egyik legismertebb svéd terrorizmus-szakértő keményen bírálta a svéd kormány lassú fellépését azokkal az iszlám radikálisokkal szemben, akik a Közel-Keletre utaztak az Iszlám Állam és hasonló terrorszervezetek kötelékében harcolni.

Morgan Johansson belügyminiszter az elmúlt évben nem volt hajlandó megvonni a svéd állampolgárságot több IÁ-harcostól. A kultúráért és demokráciáért felelős miniszter, Alice Bah Kuhnke pedig azt nyilatkozta, minden további nélkül visszatérhetnek Svédországba és segítséget ajánlott fel a reintegrációjukhoz.

Még nem tudható, Svédország visszafogad-e valakit a kurdok által elfogottak közül, bár egyes információk szerint már folynak alacsonyabb szintű tárgyalások a kurd hadsereg és a svéd kormány közt.

(demokrata.hu)