Fotó: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Fiatalkorú bandatagok tették Európa egyik legveszélyesebb országává Svédországot, ahol a gyerekotthonokban toborozzák az akár 10-11 éveseket gyilkosság elkövetésére. Az eredmény: az egykor a világ egyik legnagyvonalúbb társadalombiztosítására büszke országban ma a legmagasabb az egy főre jutó, lőfegyverrel elkövetett erőszak – írják.

Az erőszak egyértelmű forrásaiként a gyerekotthonok szolgálnak, ahol egy szobában helyezik el azokat a gyerekeket, akiket el kellett venni a családjuktól, azokkal, akik büntetésből kerültek oda, mert túl fiatalon követtek el bűncselekményt ahhoz, hogy börtönbe zárják őket.

Reuters egy egykori bandataggal, a jelenleg 23 éves Yayhával beszélt, aki elmondta a hírügynökség tudósítójának, hogy 16 évesen került a gyerekotthonba, ahol hét másik fiúval helyezték el egy szobában Gothenburgban. Az apja pár évvel korábban halt meg, ő kimaradt az iskolából, testi sértésért és lopásért ítélték el, mert megvert gyerekeket, elvette a telefonjukat és a ruháikat.

Az otthonban töltött egy év alatt az egyik gothenburgi banda lett az új családja.

Korábban írtuk

„Problémás tinédzserként kerültem be, és profi bűnözőként jöttem ki onnan. A verekedéstől és apróbb lopástól eljutottam odáig, hogy kilószámra árultam a kábítószert” – vallotta be.

Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter a The Spectatornak elmondta, hogy a bűnbandák már 10-11 éves gyerekeket is toboroznak.

„Fegyvert és robbanószereket használnak 12-13 évesek, több esetben 14-15 évesek követnek el iskolai lövöldözéseket” – tette hozzá. Tavaly 149 bombamerényletet követtek el az országban, és ennek többségéért a bűnszervezetek voltak a felelősek.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Világgazdaság honlapján olvashatnak.