A felmérések szerint a bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) nevű párt történelmi sikert érhet el a vasárnapi parlamenti választáson. Elemzők szerint az SD esélyeit növeli az is, hogy egyre többen tartanak attól, hogy az ellátórendszerre zúduló migránstömeg miatt fenntarthatatlanná válik a nagyvonalú svéd szociális modell. A Svédországban élő Bugnyár Zoltán és Flamm László Svédország-szakértő az ECHO TV Napi aktuális című műsorában beszéltek arról, miben különbözik a mostani kampány az eddigiektől.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Bugnyár Zoltán elmondta, az idei kampány során a svédek sokkal nyíltabban beszélnek a politikáról, holott általában sokkal zárkózottabbak, mint a magyarok.

„Van az úgynevezett Jante-törvény, amely arról szól, hogy nem szabad különbözni. Nem lehetsz okosabb, szebb és nem viheted többre, igazodjál a többséghez” – tette hozzá. 

Kiemelte: részben igaz, hogy Svédországban előtérbe van helyezve az individualizmus, másfelől az évszázados megrögzöttség, hagyomány nagyon mélyen él van az emberekben.

„A politikában ez úgy nyilvánul meg, hogy az emberek azt gondolják, az a jó, ami van” – fogalmazott.

Ezzel szemben a Svéd Demokraták feltörőben vannak. Tóth Kriszta kérdésére, hogy mit mutatnak a felmérések és hol állnak a pártok, Flamm Zoltán elmondta: nyolc mérvadó közvélemény-kutató intézet van, amelyek rendszeresen közlik a számokat.

„Hét intézetnél a szociáldemokraták vezetnek, átlagosan körülbelül 24 százalékkal. A Svéd Demokraták a második helyen vannak, nagyjából 19 százalékkal” – emelte ki.

Flamm László hozzátette: történelmileg a szociáldemokraták 24 százaléka az egyik legalacsonyabb szám, amelyet fel tudnak mutatni. Ez jelzi azt, hogy gyökeres változások álltak be a svéd emberek gondolkodásában. 

A teljes beszélgetést erre a linkre kattintva nézhetik meg.