Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata
Az ukrán elnöki hivatal sajtószolgálata által közreadott kép Volodimir Zelenszkij ukrán elnökrõl a frontvonalon harcoló egységek fõhadiszállásán tett látogatása során a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvõ Szoledarban 2023. augusztus 14-én.
Hirdetés

Ulf Kristersson svéd kormányfővel tartott tárgyalása után Volodimir Zelenszkij közölte: Ukrajna megkezdte a tárgyalásokat Stockholmmal Gripen vadászgépek szállításáról az ukrán légvédelem megerősítése érdekében.

„Ma részleteiben megvitattuk a svéd Gripen vadászgépek beszerzésére vonatkozó esetleges tárgyalásokkal kapcsolatos kérdéseket” – mondta az ukrán elnök közös sajtótájékoztatójukon, hozzátéve, hogy ez a téma központi helyet foglal el más svéd vezetőkkel tartott megbeszélésein is.

Zelenszkijnek ez az első látogatása Svédországban az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított orosz háború óta, és a Gripenekről folytatott tárgyalásokat megelőzte az Egyesült Államok jóváhagyása arról, hogy Dánia és Hollandia F-16-os vadászgépeket küldjön Ukrajnának.

Júniusban a svéd kormány közölte, hogy lehetővé teszi ukrán pilóták számára a Saab által gyártott Gripenek tesztelését, de azt is hozzátette, hogy valamennyi vadászgépére szüksége van saját területének védelméhez.

Zelenszkij szombaton elmondta, hogy az ukrán pilóták kiképzését már megkezdték.

Ulf Kirstersson a sajtótájékoztatón elítélte az észak-ukrajnai Csernyihiv elleni szombati orosz rakétatámadást, amelyben Kijev közlése szerint hét ember halt meg és száznál többen sebesültek meg.

A két fél megállapodást írt alá, amelynek értelmében Ukrajna megkezdi svéd CV90 harci járművek gyártását.

Pal Jonson svéd védelmi miniszter kedden közölte, hogy a kormány 313,5 millió dolláros (110,76 milliárd forint) új katonai segélycsomagot állít össze Ukrajna számára, javarészt lőszerekből és a korábban már leszállított fegyverekhez való pótalkatrészekből. Stockholm harckocsik, légvédelmi rendszerek és Type 90 páncélozott gyalogsági harci járművek szállításával is segíti az ukrán háborús erőfeszítéseket.

Ez a tizenharmadik svéd segélycsomag lesz az ukrajnai háború kezdete óta, az összes svéd támogatás értéke eléri az 1,8 milliárd dollárt.

Zelenszkij a Telegram és az X (korábban Twitter) üzenetküldő szolgáltatásokon jelezte, hogy a svéd királyi családdal és a parlament képviselőivel is találkozik. A megbeszélések napirendjén a védelmi ágazatban folytatandó kétoldalú együttműködés, valamint Ukrajna európai uniós tagságának a kilátásai is szerepelnek.

A svéd kormány közleménye szerint az ukrán elnök találkozik a parlament (Riksdag) elnöke mellett a svéd hadsereg főparancsnokával és a főbb politikai pártok vezetőivel is.

Korábban írtuk