Mindenki hibás csak a migránsok nem – egy mondatban így lehet legtömörebben összefoglalni a német sajtó hozzáállását a Berlinben történt szilveszteri eseményekhez. Mint ismert, az említett időszakban nem csak a fővárosban, hanem szerte az országban ismét tomboltak a migránsok, akik rakétákkal és petárdákkal támadták a mentősöket, a rendőrséget és a tűzoltókat is. Az esetek nyomán számos rendfenntartó szenvedett kisebb-nagyobb sérülést.

Hirdetés

Csak Berlinben száznegyvenöt embert tartóztattak le, többségük férfi, akik tizennyolc különböző országból származnak – írta meg a hír kapcsán csütörtökön az Origo. Az események nyomán még a belügyminiszter is elismerte, hogy probléma van „bizonyos migrációs hátterű fiatalemberekkel, akik megvetik a német államot”. A sors fintora, hogy a fővárosban őrizetbe vettek közül mégis mindenkit szabadon engedett a „híresen pedáns igazságszolgáltatás”.

Őszintén szólva szégyellem magam amiatt, hogy ezek az emberek ismét szabadlábon vannak – mondta szerdán Berlinben Uwe Brandl szövetségi elnök. Mint kifejtette, a jogállamiságnak következetesen alkalmaznia kell a rendelkezésére álló eszközöket is. Hozzátette, szerinte végrehajtási probléma állhat a botrányos „igazságszolgáltatás” hátterében.

Hasonló kritikát fogalmazott meg Karl-Heinz Banse, a Német Tűzoltó Szövetség vezetője is. A parancsnok szerint hiába hoznának szigorúbb törvényeket, ha aztán az ügyészek nevetséges vádemeléssel mennek a bíróságra, ott pedig még tragikomikusabb ítéleteket hoznak. A tűzoltófőnök ennek kapcsán megjegyezte, az nem lehet, hogy a migránsok az emberei életét veszélyeztetik, el akarják őket gázolni, aztán a történteket egyesek pitiáner bűncselekménynek próbálják beállítani.

Korábban írtuk

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.