A szaúdi vezetés azt tervezi, hogy csatornát ás Szaúd-Arábia és Katar határára – írja a SputnikNews.com a Gulf News alapján. A Katari-félszigeten elhelyezkedő emírséget tavaly júniusban vonták blokád alá a szaúdiak, akik most egyszerűen szigetországgá tennék Katart.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A királyság nem teketóriázik: a hatvan kilométeres csatorna megépítésére már kiírták a közbeszerzést, amelynek határideje június 25. A Szalva névre keresztelt kanális a tervek szerint kétszáz méter széles, húsz méter mély lesz, és teljes egészében a határtól egy kilométerre, a szaúdi oldalon fog futni.

Egy keddi Twitter-üzenetben a szaúdi királyi tanácsadó, Szaúd al-Kahtani gratulált hazája vezetőinek. „Dicsőséges” projektnek nevezte Katar leválasztását a szárazföldről. Korábban azt mondta, hogy Katar a leendő Szalva-sziget részévé fog válni, ahol a maradék, egy kilométer széles területén Szaúd-Arábia katonai támaszpontot tervez létrehozni.

A Gulf News áprilisi cikke ráadásul egy radioaktívhulladék-tárolóról is ír, amelyet Szaúd-Arábia közvetlenül Katar szomszédságába telepítene, a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelve – legalábbis a hivatalos tervek szerint.

Katart 2017. június 5. óta vette teljes blokád alá Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom, amikor az Iránnal való együttműködésre és a terrorizmus támogatására hivatkozva megszakították diplomáciai kapcsolataikat az emírséggel. Egyes országokban még a katari Al-Dzsazíra televíziót is betiltották, amelyet az ország propagandatévéjének neveztek. Az említett négy ország tizenhárom követelést fogalmazott meg Katar irányába, ám az mindegyik teljesítését elutasította, így a blokád határozatlan ideig fennmarad.