A sebesültek közül hárman rendőrök, akiket Ali Yerlikaya belügyminiszter hősöknek nevezett.

Hirdetés

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint késő délelőtt egy férfi és egy nő „támadást kísérelt meg” egy ellenőrzőpont ellen az isztambuli Igazságügyi Palota előtt a török nagyváros európai részén, a Kagithane negyedben.

A CNN Türk hírtévé felvételén látni lehetett, amint pánikba esett emberek szaladnak be a bírósági épületbe, miközben kívülről lövések hallatszanak. A közlés szerint a terrortámadást a DHKP-C nevű szélsőbaloldali csoport követte el.

Korábban írtuk

A caglayani Igazságügyi Palota, amely 2011-es átadásakor Európa legnagyobb bírósági épületének számított, és ahol a súlyos bűncselekmények, köztük a terrortámadások pereit tárgyalják, nem először vált fegyveres támadás célpontjává. 2015-ben az épületben lévő irodájában megöltek egy ügyészt, akit DHKP-C túszul ejtett.

Törökország nyugati partnereivel együtt terrorszervezetként tartja nyilván a fegyveres csoportot, amely a múltban több merényletet is elkövetett.

Az ötven éve alakult, magát Forradalmi Népi Felszabadító Párt-Frontnak nevező szervezet korábban nem annyira a török hadsereget, inkább az Egyesült Államok és a NATO „imperialista” érdekeltségeit támadta. A csoport egy öngyilkos merénylője 2013-ban az ankarai amerikai nagykövetségnél robbantotta fel magát, kioltva egy török őr életét.

Az Egyesült Államok 2014-ben hárommillió dollárt ajánlott fel a csoport vezetőinek elfogásáért.