Bár az Amerikai Egyesült Államok a világ első, modern értelemben vett bevándorlóországa, az évszázadok folyamán kialakult egy amerikai identitás az emberekben. Jellemző volt, hogy a bevándorlók integrálódtak, ami az angol nyelv megtanulását is magában foglalta. A 888 a Washington Postra hivatkozva most azonban arról ír, hogy az eddig megismert USA-nak hamarosan búcsút inthetünk.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A cikkből kiderül, hogy míg 1940-ben a lakosság 90 százaléka vallotta magát fehérnek, addig 2010-ben már csak az amerikaiak 72 százaléka. A hetven év alatt 2 százalékponttal nőtt a feketék aránya, és új népcsoportokként megjelentek az ázsiaiak (5 százalék) és a latinók (16 százalék). 2012-ben először kerültek kisebbségbe a fehérek az újszülöttek számát tekintve. Leginkább a feketék és a spanyol ajkúak születésszáma nőtt – idézte fel a 888.

Nemrég a The Washington Post közölt statisztikai adatokat, amelyek alapján úgy tűnik, szép lassan visszaszorul az angol nyelv használata. Míg az 5–18 év közötti lakosok 21,6 százaléka beszél az angol mellett más nyelvet is, a 18 év felettieknél ugyanez az arány csupán bő 15 százalék. Ahogy a portál írja, akár az is megtörténhet, hogy úgy kikopik az USA-ból az angol nyelv, mint Európából korábban a latin.

Az Egyesült Államok 39 megyéjében (az államnál kisebb közigazgatási egységben) a felnőtt lakosság döntő többsége az angol mellett inkább más nyelvet használ. A Washington Post felhívja rá a figyelmet, hogy az angol kikopása mögött a nyílt határok eszméje, a multikulturalizmus és az illegális bevándorlás áll.

A teljes cikk a 888.hu-n olvasható.