Fotó: képernyőkép, hirado.hu

Elkezdett gonodolkodni azon az EU, hogy felülvizsgálja a vízumeljárásait a bevándorlási hullám megállításához.
Fotó: képernyőkép, hirado.hu

Fontos, hogy az EU „elkezdett gondolkodni” azon, megtagadják a vízummentességet vagy a vízumok kiadását azoktól az országoktól, amelyek nem veszik azonnal vissza a kitoloncolt migránsokat – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán csütörtökön. 

Az Európai Bizottság szerdán ismertetett javaslatcsomagja szerint szigorítanák az uniós vízumeljárásokat a tartózkodásra nem jogosult bevándorlók visszafogadásában „nem megfelelően” együttműködő, nem uniós országok esetében. Szükség esetén a bizottság az uniós tagállamokkal együtt dönthetne a vízumkódex egyes rendelkezéseinek módosításáról, ide értve a kérelmek feldolgozási idejét, a kiadott vízumok érvényességi idejét, a vízumdíjak költségét, valamint egyes utazók, például a diplomaták ilyen díjak alóli mentességét.

Gyarmati István a műsorban arról beszélt, egyelőre több ezer ember akar bejutni Európába, de ez a szám bármikor nőhet, különösen, ha sikerrel járnak, mert akkor elterjed a híre és „jönni fognak a többiek is”. Mint mondta, ezért fontos, hogy megakadályozzák ennek a több ezer embernek is a bejutását Európába. Véleménye szerint a jó idővel egyre többen jönnek a „ jól bevált” balkáni útvonalon, és ugyan próbálkoztak a Bulgária-Románia útvonallal is, az „nem annyira működött”. 

A szakértő kiemelte az EU és Törökország között született megállapodást és a líbiai tengeri határ lezárását, mivel ezekkel – mint mondta – sikerült lényegesen csökkenteni a menekültáradatot.

Az interjút IDE kattintva tekinthetik meg.

(MTI)