A helsinki kormány közleménye szerint új menedékkérelmi eljárást terveznek bevezetni az ország határain, hogy kiszűrjék az alaptalanul benyújtott kérelmeket, illetve javítsanak az elutasított menedékkérők visszaküldésének folyamatán.

Hirdetés

Az elképzelések szerint a menedékkérők mozgásszabadságát az eljárás lezárultáig Finnországon belül jelentősen korlátoznák azzal, hogy a határ közelében kellene maradniuk.

Mari Rantanen finn belügyminiszter újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a változtatásokkal egyrészt felgyorsítanák, másrészt pedig szigorítanák a menedékkérelmi eljárásokat. A cél – mint fogalmazott – „a nemzetbiztoságra veszélyt jelentő személyek gyorsabb visszaküldése”.

Rantanen hangsúlyozta, hogy a javasolt jogszabályi változtatások a kormánynak a „biztonság növelését, a bevándorlással kapcsolatos visszaélések megakadályozását és a társadalmi szabályok betartásának erősítését” szolgáló célkitűzését szolgálják.

Korábban írtuk

Emellett a kormány tervei szerint megtiltanák a migránsoknak, hogy menedékkérelmüket az elbírálás során a jövőben átválthassák egy – munkavégzés vagy tanulmányok céljából beterjesztett – tartózkodási engedély iránti kérelemmé.

Ezen felül nyolc évre emelnék a finn állampolgárság megszerzéséhez szükséges időt az eddigi öt évről.

A kormány továbbá olyan törvényjavaslatot terjesztene elő, amelyben a menedékkérelmeket a nemzetközi védelem hatálya alá eső esetekre szorítanák.

Finnország tavaly decemberben az illegális bevándorlók nagy száma miatt kénytelen volt lezárni Oroszországgal közös, 1340 kilométer hosszú határát. Helsinki azzal vádolja Moszkvát, hogy célzottan küld a közös határra menedékkérőket, hogy ezzel migrációs válságot idézzen elő. Oroszország tagadja ezeket a vádakat. Finnország a határzárat azóta több alkalommal is meghosszabbította, legutóbb április közepén határozatlan időre.