A tárcavezető az olasz kollégájával, Antonio Tajanival való tárgyalása kapcsán leszögezte, hogy Olaszország még soha nem játszott olyan fontos szerepet a magyar gazdaság szempontjából, mint ma, az ország tavaly hazánk exportjának második legfontosabb célpontja volt Németország után.

Hirdetés

Szavai szerint ráadásul 2023-ban meghaladta a nyolcmilliárd eurót, s ezzel rekordot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke, így mindenképp rendkívül eredményes évet zárhattak a felek.

Arra is kitért, hogy Olaszország mára bekerült a tíz legnagyobb beruházó közé Magyarországon, az olasz cégek a tizedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják, s ami még újdonság, hogy a védelmi iparban is egyre fokozódik az együttműködés, egyre több közös beruházás indul.

„A NATO-n belüli biztonsági együttműködésünk is új szintet ért el, ugyanis a Magyarországon települő előretolt többnemzetiségű zászlóaljcsoportban az olaszok adják a legnagyobb külföldi hozzájárulást, több mint 250 katonával, és folyamatos a tárgyalás arról, hogy hogyan bővítsük tovább az ezen a téren való biztonsági együttműködést a NATO-n belül”

– tudatta.

Korábban írtuk

Illetve rámutatott, hogy eközben a Nyugat-Balkán stabilitásáért is közös felelősséget vállal a két ország, ugyanis az Európai Unió bosznia-hercegovinai EUFOR Althea műveletének parancsnoka magyar, míg a helyettese olasz.

„Tehát van egy kiemelt magyar-olasz felelősség Bosznia Hercegovina, s ezen keresztül a Nyugat-Balkán stabilitása érdekében is”

– fogalmazott.

Szijjártó Péter közölte, hogy a kapcsolatok új dimenzióját fogja jelenteni az energetikai együttműködés fejlesztése is, miután nemrég megállapodás született Szlovéniával a földgázvezetékek összekötéséről, ami utat nyit egy magyar-szlovén-olasz földgázszállítási folyosó létrehozása felé, azaz már középtávon számolni lehet az olaszországi LNG-kikötőkbe érkező cseppfolyósított földgázzal a hazai ellátásban.

Érintette az idei magyar EU-elnökséget is, amelynek során a kormány határozottan fel kíván majd lépni az illegális bevándorlással szemben, mivel Magyarország „elképesztő nyomással” néz szembe a nyugat-balkáni útvonalon, Olaszország pedig a Földközi-tengeren keresztül.

„A tavalyi esztendőben mintegy 50 százalékkal nőtt az Olaszországba érkező illegális migránsok száma, így érdekegybeesés van abból a szempontból, hogy Európa külső határait megvédjük, és a migrációt kiváltó okokat végre enyhítsük, csökkentsük”

– jelentette ki.

„Közös érdekünk, hogy Brüsszel változtasson a migrációs politikáján, és ne inspiráljon újabb és újabb migrációs hullámokat Európa felé, mert annak levét elsősorban a külső határokon fekvő országok isszák meg, függetlenül attól, hogy tengeri vagy szárazföldi határt védenek”

– fűzte hozzá.

Valamint közös érdeknek nevezte a kontinens versenyképességének javítását is, amit elősegíthet az is, hogy Olaszország az egyik legerősebb európai gazdaság, tagja a G7-országcsoportnak.

A miniszter az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ügyvezető igazgatójával folytatott tárgyalása kapcsán emlékeztetett, hogy az elmúlt években újabb válságok ütötték fel a fejüket a világon, s ezeknek egyenes következményeként jelentősen nőtt az éhezők száma globálisan, akik között gyerekek is nagy számban vannak.

Aláhúzta, hogy ilyenkor különösen felértékelődik a humanitárius segítségnyújtás jelentősége, és ezáltal a WFP működése is, amely szervezet emberek millióit látja el a túlélésükhöz szükséges élelmiszerrel.

„Magyarország szerepe a Világélelmezési Program működésében rendkívüli mértékben megnőtt, mivel egy tavalyi megállapodás értelmében a szervezet globális szolgáltatóközpontja Budapestre költözött”

– mondta.

Ezzel összefüggésben tudatta, hogy pár héten belül le is zárul a költözés az új irodaházba, ahol nyolcvan ember fog dolgozni egy nemzetközi csapatban. A WFP működéséhez szükséges pénzügyi műveletek 70 százalékát központosított módon, Budapestről fogják végezni, évente több százezer fizetési műveletet kell majd végrehajtani – tájékoztatott.

„A helyzet az, hogy innentől kezdve Magyarország, Budapest a Világélelmezési Program működésének egyik fő központja lesz. Májusban el is kezdi a működését a globális szolgáltatóközpont Budapesten”

– összegzett.