A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Unilever Magyarország Kft. friss beruházásának bejelentésén arról számolt be, hogy a brit hátterű vállalat dezodorgyártó üzemet hoz létre Nyírbátorban. A 30 milliárd forintos projektet az állam 3,9 milliárd forinttal támogatja, így hozzájárulva száz új munkahely létrejöttéhez. Az itt előállított termékek több mint 90 százalékát pedig a külpiacokon fogják értékesíteni – tájékoztatott.

Hirdetés

Beszédében aláhúzta, hogy az Unilever magyarországi üzemében gyártott termékeket a világ több mint száz országában értékesítik ma is, Kanadától Szingapúrig, Németországtól a Dél-afrikai Köztársaságig.

Továbbá arra is kitért, hogy a vállalat a világpiac vezetője a maga területén, háromszáz gyárat működtet világszerte, így a beruházásért éles nemzetközi verseny folyt.

Valamint üdvözölte, hogy még a Brexit ellenére sem szakadt meg a gazdasági együttműködés lendülete Magyarország és az Egyesült Királyság között, hiszen a brit vállalatok továbbra is a hetedik legnagyobb beruházói közösséget alkotják hazánkban, több mint 50 ezer embernek adva munkát.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a jelenlegi instabil globális környezetben a magyar kormány feladata a gazdasági stabilitás és a munkahelyek biztosítása.

„Ennek egyik fontos alapja volt a tavalyi esztendőben az az erőfeszítésünk, amely arra irányult, hogy a külső okok miatt megjelent drámai inflációs emelkedést megállítsuk, visszafordítsuk. És ez sikerült is, sikerült letornázni az inflációt nem könnyű és nem is gyenge mutatványokkal” – mondta.

Korábban írtuk

„Ennek sikerét talán az is jelzi, hogy a velünk szemben pozitív elfogultsággal nagyon nehezen vádolható Európai Bizottság és IMF a jövő évre a magyar gazdaság növekedését az európai élbolyba várja, és a hitelminősítők, akik szintén gyakran operálnak kevésbé tényszerű adatokkal, ugyancsak pozitívnak és stabilnak minősítik Magyarország kilátásait” – tette hozzá.

„A másik fontos alapja a stabilitás megőrzésének, hogy továbbra is garantáljuk, hogy Magyarországon mindenki, aki akar, az tudjon is dolgozni” – folytatta.

Majd rámutatott, hogy hazánkban egyre többen dolgoznak, és ezt a trendet még a koronavírus-járvány sem tudta megtörni.

A miniszter ezután hangsúlyozta, hogy ezen siker továbbviteléhez alapvető fontosságú megteremteni az ország gazdasági semlegességét, ami azt jelenti, hogy továbbra sem lehet ideológiai alapon válogatni gazdasági partnerek és beruházók között.

„Nekünk egy dolog számít az ideérkező beruházások kapcsán: a beruházó és maga a beruházás is tartsa tiszteletben a magyarországi szabályokat. Amíg ez rendben van, mi örömmel látunk mindenkit” – húzta alá.

Kifejtette, hogy ennek a gazdasági semlegességnek köszönhető, hogy Magyarország bár lakosságszám alapján a 95. a világon, az exportteljesítmény vonatkozásában a 33. helyen áll.

„Ezért mi továbbra is kitartunk amellett, hogy a gazdasági hidegháború kitörését meg kell akadályozni, mert egy, a világkereskedelembe mélyen betagozódott, keleti és nyugati együttműködő partnerekkel egyaránt rendelkező ország számára gazdaságilag nem sok rosszabb hír lehet, mint egy újabb gazdasági hidegháború” – fogalmazott.

Végül megerősítette, hogy Magyarország ezért továbbra is a konnektivitás, az összeköttetések pártján áll. „És hazánk vonzerejét mind a keleti, mind a nyugati piacokon meg kívánjuk tartani, és továbbra is azt szeretnénk, hogyha a Magyarországon előállított termékek mind a keleti, mind a nyugati irányban versenyképesek tudnának lenni” – mondta.

Az Unilever az MTI-nek küldött közleményében szerdán ismertette, hogy új termékkategória és világszerte ismert szépségápolási márkák gyártási tevékenységét hozza Magyarországra: a közeljövőben elindul az Axe, Rexona és Dove márkájú aeroszolos dezodorok előállítása.

A vállalat nyírbátori telephelyén épül fel az új üzem, amelyben évente 150 millió palack dezodor készülhet. Ezzel az Unilever globális hálózatában a nyírbátori egység lesz a 4. legnagyobb kapacitású ilyen üzem. A tervek szerint a termelés 92 százaléka exportra kerül, így a hazai piac lefedése mellett innen szállítanak majd Csehországba, Romániába, Lengyelországba, Szlovákiába, Ukrajnába és Görögországba is. Az építkezés idén ősszel indult el, a termelés pedig várhatóan 2026 első felében kezdődhet.

Az Unilever a szépségápolási és testápolási termékek, a háztartási vegyiáruk, az élelmiszerek és a jégkrémek piacának egyik vezető globális gyártója és forgalmazója. Több mint 190 országban értékesíti termékeit, amelyeket naponta 3,4 milliárd ember használ. Világszerte 128 000 munkatársa van a vállalatnak, 2023-ban 59,6 milliárd euró árbevételt ért el.

Csaknem 1300 munkavállalót foglalkoztat az Unilever Magyarország Kft., a globális Unilever hazai leányvállalata. Az Unilever Magyarország Kft. regionális irányító szerepet is betölt, a magyar, szlovén, horvát és boszniai menedzsment folyamatok központja is, és így mintegy 20 millió fogyasztó ellátásáért felel.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint az Unilever Magyarország Kft. nettó árbevétele 2023-ban 135,43 milliárd forint, 2022-ben 122,56 milliárd forint volt. A társaság tavaly 1,40 milliárd forint veszteséggel zárt, míg egy évvel korábban 3,80 milliárd forint volt a nyeresége.