A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a csádi kollégájával, Mahamat Saleh Annadiffal közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy a két ország átfogó, több stratégiai területre kiterjedő együttműködési programot indít, amelynek biztonsági, gazdasági, humanitárius és oktatási pillére lesz.

Hirdetés

Előbbi kapcsán kiemelte, hogy a gazdasági fejlődés és a társadalmi stabilitás alapját a biztonság adja, s ezért Magyarország kész hozzájárulni Csád erőfeszítéseihez az Európa szempontjából is rendkívül fontos Száhel-övezeti biztonság garantálása, a térségbeli terrorellenes fellépés sikerre vitele érdekében. Hangsúlyozta: hazánk az Országgyűlés jóváhagyásával jövőre akár kétszáz katonát is vezényelhet ebből a célból Csádba.

Az az önök kormányának és parlamentjének döntésén múlik, hogy ez a katonai együttműködés milyen konkrét formát fog ölteni

– fogalmazott.

Magyarországon nagyra becsüljük Csád szerepét a száheli stabilitás fenntartásában, nagyra becsüljük azt a küzdelmet, amelyet Csád folytat a terrorszervezetekkel szemben

– tette hozzá.

Korábban írtuk

A miniszter ezt követően a kétoldalú együttműködés további három pillérét érintette. A gazdasági terület kapcsán bejelentette, hogy támogatják a magyar vállalatok beruházásait három, a közép-afrikai ország szempontjából fontos szektorban, a biztonságos vízellátás, a mezőgazdaság korszerűsítése, valamint a közigazgatás fejlesztése, digitalizálása terén.

Tudatta, hogy a humanitárius együttműködés keretében Magyarország orvosmissziókat küldött és fog is küldeni Csádba, hogy így hozzájáruljon az országban lévő körülbelül egymillió menekült ellátásához, emellett segítenek műveleti szakemberek kiképezésében és élelmiszerbiztonság-fejlesztési programot indítanak.

Végezetül pedig arra is kitért, hogy a jövőben évi huszonöt csádi hallgató tanulhat ösztöndíjjal a magyar egyetemeken, illetve az Agrártudományi Egyetem széles körű agrárképzési programot indít Csádban.

Láthatják, hogy ez egy széles körű, sok fontos területet felölelő partnerség, együttműködés, amelynek végrehajtására mi a magunk részéről készen állunk

– összegzett.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Európa biztonsága Afrikában kezdődik, mint az elmúlt évek tapasztalatai is mutatját, amit szavai szerint mindenkinek be kellene látnia. „Afrika fejlődése, békéje, stabilitása Európa, s így Magyarország szempontjából is nagyon fontos érdek” – szögezte le.

Szijjártó Péter közölte, hogy a kormány ezért szoros együttműködésre törekszik a kontinens biztonsága szempontjából meghatározó szerepet játszó és a terrorcsoportokkal szembeszálló afrikai országokkal.

Mi Magyarországról, Európából aggodalommal figyeljük a terrorszervezetek globális térnyerését, azt, hogy világszerte nő a terrorfenyegetettség, és pontosan tudjuk, hogy Afrika, illetve azon belül a Száhel-övezet különösen kitett ennek a veszélynek

– figyelmeztetett.