„A Szabadságpárt még soha nem nyert parlamenti választást Ausztriában. Most viszont szövetségeseink végeztek az első helyen. Nem a háborúra, nem a migrációra és nem a genderpropagandára! Bravó, nagy-nagy gratuláció! Herzlichen Glückwunsch!” – írta a tárcavezető.

Hirdetés

A jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) áll győzelemre a vasárnap Ausztriában tartott parlamenti választáson a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint. A párt főtitkára történelminek mondta az eredményt.

A szavazóhelyiségek bezárása után közzétett felmérés szerint – amelyet az ORF közszolgálati televízió megbízásából a Foresight közvélemény-kutató cég végzett el – a Herbert Kickl vezette, ellenzéki FPÖ a voksok 29,1 százalékát szerezhette meg. A második helyen Karl Nehammer kancellár konzervatív Osztrák Néppártja (ÖVP) áll a szavazatok 26,2 százalékával. Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) a voksok 20,4 százalékát tudhatja magáénak.

Az exit poll szerint a liberális NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) 8,8 százalékot, míg a Zöldek 8,6 százalékot szereztek.

Nehammer időközben elismerte, hogy pártja, az ÖVP alulmaradt az FPÖ-vel szemben. A néppárti kancellár ugyanakkor igyekezett kiemelni azt a pozitívumot, hogy az ÖVP-nek sikerült visszaküzdenie magát „onnan, ahol már egyesek láttak minket, mégpedig a politikai jelentéktelenségben”. Leszögezte: nem adják fel a küzdelmet.

Nehammer hangsúlyozta, hogy a sikereket ugyanakkor el kell ismerni, s így jövő feladata lesz számukra annak megértése, „hogy a radikálisok miért kapnak több szavazatot” az ÖVP-nél, amely – mint fogalmazott – az FPÖ-vel szemben a politikai közepet és az észszerűséget képviseli.

Christian Stocker, az ÖVP főtitkára kijelentette, hogy az Osztrák Néppárt nem fog közösen kormányozni a Kickl vezette FPÖ-vel.

Michael Schnedlitz, a bevándorlásellenes szabadságpártiak főtitkára rendkívüli elégedettséggel fogadta a párt történetének szövetségi szintű választásokon elért legjobb eredményét, illetve azt, hogy az FPÖ az első alkalommal végzett első helyen parlamenti választáson.

„Az osztrákok történelmet írtak” – mondta Schnedlitz az ORF-nek nyilatkozva és köszönetet mondott a választópolgároknak, egyben pedig Kickl pártelnöknek, akit az utóbbi évek megújhodásának hajtóerejeként méltatott.

Kickl az ORF-nek adott későbbi nyilatkozatában megköszönte választóinak „a derűlátást, bátorságot és bizalmat”, mint mondta, a választók „hatalmi szóval éltek” pártja érdekében, ami számára azt jelenti, hogy nem kell változtatniuk programjukon.

Kickl szerint azoknak a pártoknak, amelyek személyes vezetése alatt kizártak egy lehetséges koalíciót – vagyis mindenekelőtt az ÖVP és az SPÖ – felül kell vizsgálniuk ezen álláspontjukat. Hangsúlyozta, hogy kész koalíciós tárgyalásokra minden párttal.

Korábban írtuk