A Progresszív Szlovákia EP-listavezetője, a korábban egy ideig a megbízott kormányfő posztját is betöltő Ódor Lajos a párt hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: Brüsszelben elsősorban a zöld átállást és a digitális transzformációt helyezi munkájának középpontjába, illetve azt, hogy az uniós források közvetlenül a régiókba érkezzenek.

Hirdetés

A PS elnöke, Michal Simecka az EP választáson elért eredményeik kapcsán a TASR közszolgálati hírügynökség jelentése szerint hétfőn arra mutatott rá, hogy a korábbi szlovákiai EP-választásokon egy pártnak sem sikerült még annyi szavazatot és mandátumot szereznie, mint most nekik, valamint arra is, hogy a rájuk leadott szavazatok országos arányát tekintve a legerősebb európai liberális pártnak bizonyultak.

Lubos Blaha, az Irány legtöbb preferenciaszavazatot szerzett leendő EP-képviselője a párt hétfői sajtótájékoztatóján megerősítette: ahogy eddig, úgy Brüsszelben is a béke lesz a legfontosabb téma, amit politikájuk középpontjába helyeznek majd.

Az Irány eddigi és leendő EP-képviselője, Katarína Roth Nevedalová a szlovák hírügynökség szerint a béke mellett az energetikai és élelmiszerbiztonságot emelte ki átültetni kívánt súlyponti témaként, rámutatva: a választáson az emberek megmutatták, hogy változást akarnak az egyes európai politikák terén. Monika Benová, a párt EP-listavezetője elmondta: nem fogják támogatni Ursula von der Leyen újrajelölését az Európai Bizottság élére, mivel nem tartják olyan politikusnak, aki át tudná vezetni Európát a nehéz időszakon.

Korábban írtuk

A felvidéki magyar párt, a Magyar Szövetség, amely a szombati voksoláson a leadott voksok 3,9 százalékát kapta meg, és így nem tudott mandátumot szerezni, hétfőn az MTI-hez is eljuttatott közleményében kudarcként értékelte az általuk elért eredményt. Közölték: a következtetéseket levonva a párt szeptember 28-án tisztújítást tart országos elnökségi szinten.

A Szlovákiában szombaton tartott EP-választáson 23 politikai csoportosulás indult az összesen megszerezhető 15 EP-képviselői helyért, közülük ötnek sikerült mandátumot szereznie. A legtöbb mandátumot, szám szerint hatot a Progresszív Szlovákia szerezte meg, második helyen az Irány végzett 5 mandátumot szerezve. A harmadik legjobb eredményt a parlamenten kívüli radikális nemzeti-konzervatív Köztársaság (Republika) érte el, nekik két képviselőjük lesz az EP-ben. Egyaránt egy-egy mandátumot szerzett a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD), illetve a parlamenti ellenzéki Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH).

Az ország történetében ötödik EP-választáson a részvételi arány 34,38 százalékos volt, az eddigi legmagasabb.