Az országos választási bizottság által – 93,39 százalékos feldolgozottság alapján – közzétett adatok szerint a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette migrációellenes párt 31,09 százalékos eredményével 4 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

Hirdetés

A második helyen a legnagyobb kormánypárt, a Szabadság Mozgalom végzett a voksok 21,93 százalékával, így 2 képviselőt küldhetnek Strasbourgba.

Egy-egy EP-képviselői helyet szerzett a Vesna – Zöld Párt 10,37, a kisebbik koalíciós partner, a Szociáldemokraták (SD) 7,69 és a szintén ellenzéki kereszténydemokrata Új Szlovénia 7,66 százalékos eredménnyel.

Janez Jansa a sajtónak adott nyilatkozatban úgy értékelte, hogy az eredmények azt mutatják: a baloldali kormánykoalíció egyértelműen vereséget szenvedett ezeken a választásokon. „Azok, akik kirekesztőek voltak, ma megtanulták a leckét” – mondta a volt kormányfő.

Korábban írtuk

Úgy vélte: a jobbközép győzelem miatt a kormánynak fel kellene oszlatni a parlamentet. Az eredmény „a szlovén választók üzenete a hivatalban lévő kormánykoalíciónak, hogy tegyen hasonlóképpen, mint Emmanuel Macron francia elnök, hiszen a baloldal még soha nem élt át ilyen vereséget”.

Jansa úgy értékelte: Európa nem jobbra fordul, hanem egyensúlyba kerül. Az Európai Néppárt (EPP), amelyhez az SDS is tartozik, és amely a legtöbb szavazatot kapta a mostani választásokon, „egy kicsit balra és egy kicsit jobbra fog koalíciót alkotni” – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy az EU-nak ésszerű zöld politikára és a biztonsági kérdéssel való komoly szembenézésre van szüksége.

A részvételi arány 35,24 százalékos volt.