Ez volt az első eset, hogy az észak-koreai kormány közvetlenül küldött Dél-Korea-ellenes propagandaanyagot a határon túlra, egyben támadva a dél-koreai elnököt, Jun Szogjolt és feleségét, Kim Konhit.

Hirdetés

A röplapok olyan üzeneteket tartalmaztak, amelyek szerint a szöuli kormányzat hibái miatt a dél-koreaiak kétségbeesésben élnek, az elnöki házaspárt pedig erkölcstelennek és mentálisan instabilnak írják le.

Phenjan újrakezdte a léggömbök szomszédba küldését, miközben a félszigeten kiéleződött a feszültség. Észak-Korea azzal vádolta meg Dél-Korea hadseregét, hogy drónokat küldött Phenjan fölé, megsértve szuverenitását.

Május vége óta Észak-Korea több ezer, gyakran szemetet vagy trágyát szállító léggömböt küldött Dél-Korea különböző részeire, mondván, hogy ezzel a dél-koreai aktivisták által küldött, az északi vezetést bíráló propagandalapokat torolja meg.

Korábban írtuk

A dél-koreai hadsereg csütörtökön kora reggel közölte, hogy Észak-Korea ismét léggömböket küldött, amelyek feltételezhetően szemetet szállítottak, és a főváros régiója és Dél-Korea keleti része felé haladtak. Az Elnöki Biztonsági Szolgálat közleményében azt írta, hogy az elnöki hivatal környékén észak-koreai léggömbökből ledobott szemetet találtak, de az nem jelentett biztonsági vagy egészségügyi kockázatot.

Korábban az észak-koreai léggömbök leszállásuk során a déli területeken során némi anyagi kárt, a többi között kisebb tüzet okoztak. Ezt leszámítva a helyi hatóságok incidens nélkül gyűjtötték be ezeket a tárgyakat.

A dél-koreai kormány nem nyilatkozott arról, hogy repültek-e drónok Észak felé, vagy hogy ki küldhette oda őket.