Még a Magyarországgal való egyeztetés előtt dönteni kell az Ausztriában bevezetendő szükségállapotról – jelentette ki Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter a Die Presse című osztrák lapnak adott szerdai interjújában.

Fotó: MTI, archív, illusztrációA szükségállapot bevezetése esetén a migránsok belépését már az osztrák határnál visszautasítanák, és ettől csak emberi jogi okokból térnének el.
    
Sobotka arra az újságírói kérdésre, miszerint mi történik, ha Ausztria a határon elutasítja a menekülteket, és Magyarország nem fogadja vissza őket, úgy válaszolt: több lehetőség is van, az egyik, hogy a menedékkérők feltorlódhatnak a határon. 
    
„Felmerül a kérdés, hogy mi történik ha az emberek nem utazhatnak be az országba? A határon fognak állni? Ez izgalmas vita lesz” – mondta a miniszter.
    
Ezzel ellentétben a múlt héten Christian Kern osztrák kancellár azt mondta, hogy Ausztriának és Magyarországnak a szeptember elejére tervezett megbeszélésen kell megteremtenie annak előfeltételeit, hogy a migránsokat vissza lehessen küldeni Ausztriából Magyarországra. A szociáldemokrata kancellár szerint amennyiben a két országnak sikerül megegyeznie, a szeptember 6-ai kormányülésen dönthetnek a menekültügyi szükséghelyzetre vonatkozó szövegről.
    
A néppárti belügyminiszter a szerdai lapinterjúban arról is beszélt, hogy a szükséghelyzet életbe lépése esetén az egész ausztriai határszakaszt védeni fogják katonák és rendőrök közreműködésével. 
    
„A menekültek tömeges beáramlása esetén minden eszközt bevetünk a határok védelme érdekében” – szögezte le a miniszter. 
    
Sobotka úgy vélte, amennyiben nem változik jelentősen a helyzet, Ausztria tartani fogja a hivatalosan megállapított felső határt.
    
Az osztrák kormány korábbi döntése szerint ugyanis 37 500 menekültkérelmet fogad be az ország idén. A belügyminisztérium adatai szerint július végéig Ausztriában nagyjából 24 ezer menekültügyi eljárás indult meg 2016-ban, az idénre meghatározott felső korlát mintegy 65 százaléka.
    A miniszter hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ennek ellenére dönteni kell a szükségállapot életbe léptetéséről. 
    
„Amennyiben tömegesen indulnak meg az emberek, erre már nem marad idő” – jelentette ki. 
    
A belügyi tárcavezető a menekültügyi törvény szigorításának tervéről is beszélt. Úgy vélte, hogy a napokban bemutatott javaslatok a problémákat vázolják fel, a megoldások kidolgozásán jelenleg jogászok dolgoznak. Sobotka többek között egyeztetést kezdeményezne arról, hogy a menekülteket kötelezzék ausztriai lakóhelyük bejelentésére, és ha nem teszik ezt, essenek el az alapellátástól. Javaslata szerint el kell gondolkodni arról, hogy a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezőket a pénzbüntetésen kívül mi módon lehet szankcionálni. A miniszter becslése alapján ezrek élhetnek Ausztriában érvényes papírok nélkül.
    
A miniszter bejelentette, hogy a tervek szerint októberben mutatják be a menekültügyi törvényjavaslatot.

(Forrás és fotóillusztrációk: MTI)