A tádzsik biztonsági szolgálat a gyanúsítottak családtagjait Vahdat és Hiszor városokból, valamint Rudaki körzetből a fővárosba szállították kihallgatásra – közölte három névtelenséget kérő biztonsági forrás.

Hirdetés

Tádzsik oldalról Emomalii Rahmon tádzsik államfő személyesen felügyelte a nyomozást.

A tádzsik elnök „szégyenletes és szörnyű történéseknek” nevezte a moszkvai terrortámadást a merényletről tett első, hétfői bejelentésében. A vezető úgy fogalmazott: „meg kell óvni a fiatalokat és gyerekeket attól, hogy (…) destruktív csoportok, illetve mozgalmak befolyása alá kerülhessenek”.

A nyomozással kapcsolatban négy terrorizmussal gyanúsított tádzsik származású személy előzetes letartóztatásban maradt, három tádzsik származású férfit pedig bűnrészesség gyanújával vettek őrizetbe.

Korábban írtuk

A támadás elkövetését az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára egy videofelvétel közzétételével, amelyen állításuk szerint a mészárlás felvételei láthatók. A terrorszervezet egyetlen személyt sem nevezett meg a támadók közül.

A tádzsik államfő még március elején közölte, hogy kormánya aggodalommal tekint a fiatalokat agymosásnak alávető iszlám hitszónokok tevékenységére, akik az ifjúságot fogékonnyá teszik a külföldi csoportok és titkosszolgálatok befolyása iránt.

A tízmillió lakosú Tádzsikisztán volt szovjet köztársaság révén szoros kapcsolatot ápol Moszkvával, területén egy orosz katonai bázis is található. A tádzsik gazdaság erősen függ a Moszkvában dolgozó vendégmunkásai által hazautalt jelentős pénzösszegtől.

Az orosz hatóságok szerint a gyanúsítottak közül már legalább ketten beismerték, hogy részt vettek a támadásban.

A moszkvai merénylet tovább erősítette az bevándorlásellenes érzelmeket Oroszországban, míg a gyanúsítottak kínzására utaló videók megjelenése megosztotta a közvéleményt.

Az orosz emberjogi biztos elfogadhatatlannak nevezte a fogvatartottak kínzását, aminek hitelességéről az orosz hatóságok nyomozást indítottak.