Fel kell lépnie az Európai Bizottságnak (EB) a menedékkérők elosztását célzó uniós mechanizmus működtetése érdekében, szükség esetén kötelezettségszegési eljárást kell indítani azon tagországok ellen, amelyek nem hajtják végre a kötelező kvóták felállításáról szóló korábbi döntést – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szerdán Brüsszelben.

Tajani azt hangoztatta egy szerdai konferencián, hogy a tagállamok mindegyikének részt kell vennie a 120 ezer menedékkérő áttelepítését célzó, kötelező jellegű mechanizmusban, amelyet az uniós belügyminiszterek minősített többségi szavazással, mások mellett Magyarország ellenkezése dacára fogadtak el 2015 szeptemberében.

Mint mondta, a bizottságnak fel kell lépnie a megállapodás betartatása érdekében, s szükség esetén kötelezettségszegési eljárást kell indítania azon tagállamok ellen, amelyek ezt nem teszik meg.

Kiemelte, a parlament álláspontja rendkívül világos ebben a kérdésben: mielőbb meg kell oldani a Görögországban és Olaszországban tartózkodó menedékkérők ügyét.

Az Európai Parlament elnöke latinul hozzátette, „pacta sunt servanda”, vagyis a szerződéseket teljesíteni kell.

Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos május közepén cselekvésre  szólította fel azokat az országokat, amelyek eddig egyetlen menedékkérőt sem vettek át, illetve azokat is, amelyek több mint egy éve nem vettek át senkit Olaszországból és Görögországból, és közölte, hogy ha egy hónapon belül sincs előrelépés, kötelezettségszegési eljárás fog indulni az érintett tagállamokkal szemben.

Az Európai Bizottság várhatóan jövő szerdán fogja bejelenteni, hogy miképpen kíván fellépni a „renitens” tagállamok ellen, az esetleges konkrét jogi eljárásokat azonban egyes szakértők szerint legkorábban szeptemberben indíthatják meg, amikor lejár a tanácsi határozat kétéves határideje.

MTI