Fotó: MTI/EPA/Fülöp-szigeteki parti őrség (PCG)
Hirdetés

A Rai tájfun péntek éjjel hagyta el az országot a Dél-kínai-tenger partjainál, miután átsöpört a déli és középső szigeteken fekvő tartományokon, ahonnan előzőleg több mint 300 ezer embert menekítettek ki.

A tájfunt kísérő szelek sebessége 195 kilométer per órát, a széllökéseké pedig a 270 km/h-t is elérte. Az elmúlt években ez volt az egyik erősebb szélvihar a Csendes-óceán és a Dél-kínai-tenger között fekvő délkelet-ázsiai szigeteken.

A szélvihar csütörtökön csapott le az ország délkeleti részén fekvő Siargao szigetére, de a távközlési fennakadások miatt két nap után sem ismert az áldozatok pontos száma és a károk mértéke.

A kormány katasztrófa-elhárítási hivatala szerint legalább 31 ember halt meg, legalább hárman megsérültek és egy ember eltűnt.

Korábban írtuk

A kormány költségvetését alaposan kimerítette a koronavírus elleni küzdelem, de Rodrigo Duterte elnök megígérte, hogy keres pénzt a szerencsétlenül járt tartományok megsegítésére és hét végén a térségbe utazik.

A Rai idén a tizenötödik trópusi vihar a Fülöp-szigeteken. Úgynevezett szupertájfunként tartják nyilván, azaz ereje megfelel a legmagasabb kategóriájú hurrikánénak az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán. Évente körülbelül öt hasonló erejű trópusi vihar keletkezik világszerte.

A Fülöp-szigeteken évente körülbelül húsz tájfun söpör végig. Az eddigi legpusztítóbb a Haiyan volt, amely körülbelül 6300 ember életét követelte 2013 novemberében, és több mint négymillióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

A Fülöp-szigetek az egyik olyan ország, amelyet a legérzékenyebben érint az éghajlatváltozás, ráadásul az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a Föld szeizmikus és vulkáni tevékenységének 90 százaléka zajlik.