Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Gadomski
Hirdetés

Donald Tusk többször is megígérte 2023-as választási kampányában, hogy ha győzelmet arat, elszámoltatja a PiS (Jog és Igazságosság) kormányzati szereplőit és intézményi elitjét. Betartotta az ígéretét.

Lengyelországi forrásaink szerint nincsenek valódi belpolitikai folyamatok Varsóban, javarészt üres a szejm ülésterme, a jelenlegi kormánykoalíció és mindenekelőtt annak liberális miniszterelnöke azzal foglalkozik, hogy megszüntesse a tavalyi választás győztes pártját, az addig kormányon levő nemzeti-konzervatív PiS-t. Donald Tusk és kormánya 62 nagy vizsgálatot indíttatott el.

És eljött az idő! Különféle tapogatózó akciók után – mint például a közmédia erőszakos átvétele, a legfőbb ügyészség bekebelezése – a Lengyel Választási Bizottság (PKW) nemrég nekirontott Jarosław Kaczyński formációjának. A PiS berkein belül amúgy is négy komoly probléma nehezíti a párt életét, és most formálódik az ötödik. De talán ideje és lehetősége sem lesz arra ennek a politikai erőnek, hogy megoldja ezeket. Mert addigra eltörlik.

Bizalmas beszélgetésekben több jobboldali elemző is „falra festette” a PiS pártszakadását, de most sokkal többről van szó. A PKW megvizsgálta a PiS tavalyi kampányfinanszírozási beszámolóját, és visszadobta. Annak ellenére, hogy előbb egy független szakértő mindent rendben talált a PiS elszámolásában, a PKW mégis rábukkant benne egy – a jobb érhetőség kedvéért beszéljünk magyar pénznemben – 330 millió forintos szabálytalanságra. Amint azt Sylwester Marciniak, a PKW elnöke elmondta, a választási bizottság ezért 920 millió forinttal csökkenti a PiS évi 3,5 milliárd forintos állami finanszírozását. Donald Tusk azt ígérte Jarosław Kaczyńskinak, hogy most majd megismeri a két fogalom, a jog és az igazságosság valódi tartalmát. Mindez történik akkor, amikor PiS-nek a jobb mozgósítás érdekében erősíteni kellene szervezeti hálóját, felépíteni a fiatalok megnyerésével kapcsolatos stratégiáját, önálló kommunikációs rendszert – médiát – létrehozni. Mindehhez pénz kell. Azaz kellene.

Korábban írtuk

Nem állt meg itt Donald Tusk és kormánya. Hiába fellebbezett a PiS, hiába hívta fel a figyelmet a volt miniszterelnök, Mateusz Morawiecki az eljárás koncepciós voltára. A párt egyébként a verdikt kihirdetésekor a választóihoz fordult, akik rövid időn belül 140 millió forintot adományoztak a PiS-nek. A választási bizottság bejelentette, hogy folytatják az eljárást, és alaposan átvizsgálják a párt 2023-as költségvetési beszámolóját is. Ha abban is hibát vagy törvénytelenséget találnak, akkor az elkövetkezendő három évre, vagyis a következő parlamenti választásig teljes mértékben felfüggesztik a PiS állami finanszírozását.

Tragikomikus hír, hogy Berlin magas kitüntetéssel ismeri el Donald Tusk eddigi politikai tevékenységét; a díj az „Autokrácia elleni harcért” nevet viseli. Andrzej Duda, a PiS-hez közel álló államelnök a második világháború kitörésének 85. évfordulóján tartott beszédében jelezte, hogy a lengyel állam továbbra is követeli Berlintől az 569 ezer milliárd forintnak megfelelő jóvátételt. Donald Tusk szerint viszont formailag lezártnak tekinthető a jóvátételi és bocsánatkérési folyamat, inkább az ukrán–orosz háborúra kell koncentrálni. Nincsenek véletlenek.

A hazai Wacław Felczak Alapítvány varsói tükörintézményében, a Wacław Felczak Intézetben minden a lengyel–magyar kapcsolatokról szólt. Ezt az együttműködést a két országnak az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos eltérő véleménye és álláspontja sem ingatta meg. Konferenciák, koncertek, nyári egyetemi kurzusok, sportversenyek, magyarnyelv-oktatás az iskolákban és így tovább, hosszan sorolhatnánk azokat a területeket, amelyeken együttműködés zajlott eddig. A Tusk-kormány azonban felmentette az intézet alapító igazgatóját, Maciej Szymanowskit, és más, fontos és meghatározó munkatársnak is távoznia kellett. Az új igazgató három hónapra szóló kinevezést kapott, információink szerint az a feladata, hogy „korrigálja” a varsói Wacław Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézet eddigi stratégiáját. Az intézmény ezután a közép- és kelet-európai térséggel foglalkozik majd, nagy általánosságban. Talán nem kerülnek ki a magyarok a körből, de nem maradnak a centrumban. Ennyi volt.