Donald Tusk, az Európai Tanács múlt héten újraválasztott elnöke, volt lengyel kormányfő tanúmeghallgatását rendelte el a varsói kerületi ügyészség a lengyel katonai elhárítás volt főnökei ellen folytatott eljárás keretében – értesült hétfőn a niezalezna.pl jobboldali, lengyel hírportál.

Az illetékes ügyészség szóvivője, Michal Dziekanski azt közölte a PAP lengyel hírügynökséggel: Tuskot szerdára idézték be, és a volt miniszterelnök átvette az idézést. Az eljárás részleteiről Dziekanski nem nyilatkozott.

A lengyel katonai elhárítás (SKW) két volt főnökét, Janusz Nosek tábornokot és Piotr Pytelt az ügyészség tavaly decemberben azzal gyanúsította meg, hogy közvetlenül a 96 tagú lengyel állami küldöttség halálával járó 2010-es szmolenszki légi katasztrófa után hatáskörüket túllépve együttműködési megállapodást kötöttek az orosz belbiztonsági szolgálattal (FSZB), az akkori miniszterelnök tudomása nélkül.

A Gazeta Polska Codziennie lengyel konzervatív napilap tavaly decemberben azt írta: a szóban forgó megállapodás „mindkét oldalt illető fenyegetés elhárítását” célozta. Az FSZB saját magára nézve az Egyesült Államok, valamint a NATO tevékenységét minősítette az ilyen veszélynek – írta a napilap, amely szerint a lengyel SKW többek között a szmolenszki légi katasztrófát vizsgáló lengyel katonai ügyészt is megfigyelte.

A Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap viszont arról írt a tavalyi év végén: az SKW és az FSZB együttműködési megállapodása az Afganisztánban működő lengyel katonai kontingens  hazatérésével volt összefüggésben. Lengyelország 2012-ben vonta ki az Afganisztánban állomásozó kontingense nagy részét.

A nizalezna.pl hírportál szerint a jelenlegi ügyészségi nyomozás Pytel és Nosek tábornok oroszországi szolgálati útjait is vizsgálja, valamint azt, hogy az SKW-ba látogató orosz tisztviselők szabadon, felügyelet nélkül mozogtak a lengyel katonai elhárítás varsói székhelyén.

Donald Tusk 2007 és 2014 között volt lengyel miniszterelnök.

MTI