Fotó: MTI/EPA/Filip Singer
Alice Weidel, az Alternatíva Németországnak (AfD) jobboldali párt alelnöke, Tino Chrupalla, az AfD társelnöke és Jörg Urban, a párt szászországi vezetõje (b-j) sajtótájékoztatót tart Berlinben 2024. szeptember 1-jén.
Hirdetés

Brandeburgban 2,1 millió választópolgár járulhat az urnák elé. A potsdami tartományi parlamentben általában 88 képviselő ül, de a számuk 110-re is felmehet, mert a választási törvényből fakadóan a német tartományokban a képviselők száma függ a voksok eloszlásától.

A ZDF köztévé csütörtöki felmérésének eredménye szerint az ellenzéki AfD a voksok 28, az SPD pedig a 27 százalékára számíthat. Nem sokkal korábban a szintén közszolgálati ARD hasonló arányokat mért.

A ZDF felmérése szerint a szövetségi szinten fő ellenzéki párt, a CDU a szavazatok 14 százalékára számíthat Brandenburgban, az év elején megalakult baloldali Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) pedig 13-ra.

A 2,5 millió lakosú, Berlin körüli Brandenburg az egyetlen keletnémet tartomány, amelyet 1990 óta folyamatosan az SPD kormányzott különböző koalíciókban. A tartományi miniszterelnök, Dietmar Woidke 11 év óta van hivatalban.

Korábban írtuk

Szeptember elején is volt két tartományi választás Kelet-Németországban, Türingiában az AfD győzött a voksok 32 százalékával, Szászországban pedig a második lett 30 százalékkal, szorosan a CDU mögött.