Gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el egy férfi egy bérelt kisteherautóval a Hudson folyó mentén New Yorkban helyi idő szerint délután 3 órakor. Nyolcan meghaltak, körülbelül egy tucat ember megsérült – írja a Reuters hírügynökség.

Fotó: MTI/AP/Bebeto Matthews


Fotó: MTI/AP/Bebeto Matthews

A rendőrség hasba lőtte és letartóztatta a 29 éves gyanúsítottat azután, hogy az kisteherautóval egy iskolabusznak ütközött és megpróbált elmenekülni a helyszínről.

Rendőrségi forrásokra hivatkozva mind a CNN hírcsatorna, mind a The New York Times azt közölte, hogy az elkövető egy üzenetet hagyott hátra, amelyben azt állította, az Iszlám Állam nevében hajtotta végre a támadást. A Reuters hírügynökség úgy tudja, a férfi egy üzbegisztáni születésű bevándorló.

New Yorkban ilyen sokan még nem veszítették életüket terrortámadásban azóta, hogy 2001. szeptember 11-én öngyilkos merénylők több mint 2600 embert gyilkoltak meg, amikor két eltérített repülőgéppel a World Trade Center ikertornyaiba csapódtak.

A kedd délutáni támadás, amely Manhattan dél-nyugati részén történt – csupán néhány utcányira az egykori World Trade Centertől -, emlékeztet a hasonló, az elmúlt 15 hónap során Európában történt teherautós támadásokra.

“Terrortámadás történt, méghozzá egy különösen gyáva terrortámadás, amely ártatlan civilek ellen irányult, olyan emberek ellen, akik csak élték az életük és fogalmuk sem volt róla, mi fogja érni őket” – mondta a történtek után összehívott sajtótájékoztatóján New York polgármestere, Bill de Blasio. 
Hozzá hasonlóan a Belbiztonsági Minisztérium egyik szóvivője is úgy minősítette az esetet, hogy az “minden bizonnyal terrorcselekmény” volt.
New York állam kormányzója, Andrew Cuomo szerint a gyanúsított láthatóan egyedül hajtotta végre tettét: “Nincs bizonyíték, ami arra utalna, hogy kiterjedtebb összeesküvésről vagy tervről lenne szó. Ez egyetlen személy akciója volt, aki fájdalmat, kárt és talán halált akart okozni”. 
Amikor később a CNN riportere azt kérdezte Cuomótól, a hatóságok előtt korábban ismert volt-e az elkövető, a kormányzó azt mondta: “Erre a kérdésre egyelőre nem tudok egyértelmű választ adni”.

Fotó: MTI/AP/Bebeto Matthews


Fotó: MTI/AP/Bebeto Matthews

James O’Neill rendőrkapitány nyilvánosan nem azonosította az elkövetőt, a Reuters azonban azt állítja, Sayfullo Saipov a neve. 
A CNN és az NBC News szerint a férfi 2010-ben érkezett az Egyesült Államokba.

Számtalan sajtóorgánum – köztük a CNN – rendőrségi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a gyanúsított azt kiabálta, “Allah akbar”, amikor kiugrott a teherautóból. 
Amikor O’Neillt sajtótájékoztatóján erről kérdezték, a rendőrkapitány csak annyit mondott, hogy a férfi egy nem részletezendő “megjegyzést tett”, amikor kiugrott a teherautóból, és emiatt, illetve a támadás körülményei miatt minősítették a nyomozók a cselekményt “terrorista eseménynek”.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (Federal Bureau of Investigation, FBI), a New York-i Rendőrség és egyéb szervek egy közös terrorelhárítási munkacsoportot hoztak létre a támadás kivizsgálására.
 

JUST IN: Fox News confirms this 2016 mugshot shows NYC terror suspect Sayfullo Saipov. http://fxn.ws/2z2rxKG

Gepostet von Fox News am Dienstag, 31. Oktober 2017


Az ABC News hírei szerint Saipov a Floria állambéli Tampa városában élt. Egy 2015-ös, Pennsylvania állam keleti részén elkövetett közlekedési kihágással kapcsolatos iratok szerint lakott a New Jersey állambéli Patersonban és az Ohio állambéli Cuyahoga Fallsban is.

O’Neill szerint a gyanúsított helyi idő szerint délután 3 óra 5 perckor hajtott a Manhattan szigetének déli részén található kerékpárútra. A férfinél egy paintball- és egy sörétes puska is volt.
Két gyermek és két szülő sérült meg, amikor belehajtott az iskolabuszba.

A kisteherautót a Home Depot nevű áruházlánctól bérelték, de O’Neill egyelőre nem volt hajlandó válaszolni arra a kérdésre, pontosan melyik üzletből.

A nyolc halálos áldozat közül hatan a helyszínen, ketten kórházba szállítás után veszítették életüket. Rajtuk kívül még 11 embert ápolnak súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel.

A támadás ellenére nem messze annak helyszínétől néhány órával később ezrek vonultak utcára, hogy részt vegyenek a híres New York-i Halloween-felvonuláson.

Donald Trump elnök a támadást követően a bevándorlás ellenőrzésének további szigorítását követelte, a Fehér Ház egyik szóvivője pedig együttérzését fejezte ki a támadás áldozatainak és hozzátartozóiknak. 

(demokrata.hu)

A Külgazdasági és Külügyminisztériumnak jelenleg nincs információja arról, hogy lenne magyar érintettje a New Yorkban kedden történt gázolásos támadásnak – közölte Menczer Tamás, a KKM kommunikációért és parlamenti koordinációért felelős helyettes államtitkára kedden késő este az MTI-vel.
A közlemény szerint a New York-i főkonzulátus azonnal kapcsolatba lépett a helyi rendőrséggel és a kórházakkal, jelenleg nincs információ arról, hogy a támadásnak lenne magyar érintettje. Az ügyeleti telefonra segélykérő hívás nem érkezett.  
„A Külgazdasági és Külügyminisztérium megdöbbenve értesült a New York-i terrortámadásról. A terror ellen minden erővel harcolni kell, ártatlan emberek lemészárlása semmivel sem igazolható. Magyarország az Egyesült Államok mellett áll ezekben a nehéz órákban. Együttérzünk a gyászolókkal, a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánunk” – írta a helyettes államtitkár.

 

First responders at the scene of the deadly Lower Manhattan terror incident that left at least 8 people dead and over a dozen injured.

Gepostet von Fox News am Dienstag, 31. Oktober 2017