Fotó: shutterstock.com/Antonin Albert (archív)
Hirdetés

A cikkben felidézik: Emmanuel Macron korábban már felvetette NATO-csapatok küldését Ukrajnába, majd félig-meddig visszakozott, de most megint egyre elszántabb Párizs.

Benjamin Haddad egy múlt heti észtországi konferencia kapcsán a Newsweeknek azt nyilatkozta, hogy a NATO-nak és az Európai Uniónak „rá kell borítania az asztalt” Vlagyimir Putyin orosz elnökre.

Bár Emmanuel Macron ötletét az Egyesült Államok azonnal elvetette, most úgy tűnik, európai szövetségesek akadnak az elképzeléshez, különösen azok részéről, akik közel vannak Oroszországhoz.

Haddad szerint az első napokban mindenki úgy vélte, Franciaország egyedül marad álláspontjával, azóta azonban gyűlnek a támogatók, vagy legalábbis az ötlet megvitatására nyitottak, köztük Petr Pavel cseh államfő, Kaja Kallas észt miniszterelnök, Radosław Sikorski lengyel külügyminiszter, és Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter is.

Korábban írtuk

„Ezek az országok az első vonalban vannak, s mindeddig bizalmatlanok voltak Berlin és Párizs irányába” – hangsúlyozta Macron szóvivője, aki szerint „túl sok időt töltünk azzal, hogy az eszkaláció aggódunk miatt, miközben Oroszország az, amely eszkalál[ja a háborút]”.

Benjamin Haddad szerint a nyugati országoknak kreatív módszereket kell kitalálniuk arra, hogyan segíthetik jobban Kijevet, beleértve csapatok küldését is.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Mandiner honlapján olvashatnak.