Járókelők közé hajtott egy teherautó csütörtök este a franciaországi Nizzában, és 80 kilométeres óránkénti sebességgel haladva egy sétány két kilométeres szakaszán sok embert szándékosan elgázolt a francia nemzeti ünnep alkalmából rendezett tűzijátékot néző tömegben. Reggelre kiderült: nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a történteknek. Sajtóhírek szerint a kamiont egy 31 éves tunéziai férfi vezette.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben – közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője péntekre virradó éjszaka az M1 aktuális csatornán. Elmondta, hogy a francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást magyar érintettekről. A könnyebben sérült nő telefonon hívta fel a Székesfehérváron tartózkodó édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget. Egy másik, Nizzában tartózkodó nőt pedig biztonságos helyre tereltek a támadás után – tette hozzá.

Francois Hollande elnök a támadást követően azonnal visszatért Párizsba és válságtanácskozást hívott össze a belügyminisztérium épületébe. Péntek hajnalban beszédet mondott a nemzethez: „Július 14-én, a nemzeti ünnep napján mértek ránk csapást, azon a napon, amely a szabadság jelképe számunkra. A nizzai támadás terrorista jellegét nem lehet vitatni” – hangsúlyozta az államfő, majd kiemelte, hogy az áldozatok között sok a gyerek. Hollande bejelentette: további három hónappal meghosszabbítják a tavaly november 13-i párizsi merényleteket követően életbe léptett rendkívüli állapotot (amelyről előző nap még azt mondta, hogy július 26-tól feloldják). Ennek érdekében magas készültségi fokon fogják tartani a Sentinelle (Őrszem) hadművelet keretében létrehozott tízezer fős különleges katonai erőt.

magyarhirlap.hu